19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frederikshavn kan sige nej til skifergas

Svar fra miljøminister

Frederikshavn kan sige nej til skifergas

Det er op til den enkelte kommune selv at beslutte, om der skal udvindes skifergas i deres område. Det betyder, at lokalbefolkningerne kan stoppe skifergas, hvor de bor.

Den franske energigigant Total er allerede i gang med at forberede en prøveboring efter skifergas i den lille nordjyske by Dybvad.
FOTO: Frederikshavn Kommune
1 af 1

Landets kommuner kan selv beslutte, om der skal udvindes skifergas i deres område.

Frederikshavn Kommune kan forhindre fracking og udvinding af skifergas, hvis den ønsker det.
Per Clausen

Det bekræfter miljøminister Kirsten Brosbøll i et svar til Enhedslistens miljøordfører Per Clausen. 

-  Der har været usikkerhed om Frederikshavn Kommune kunne forhindre, at der blev udvundet skifergas i kommunen. Jeg har nu fået to svar fra miljøministeren, som viser, at kommunen har mulighed for at forhindre fracking og udvinding af skifergas, hvis den ønsker det, siger Per Clausen til Arbejderen.

Den franske energigigant Total har fået tildelt to licenser - en i Nordjylland og en i Nordsjælland - til at lede efter og udvinde skifergas. Totals efterforskningsområde dækker i alt over 5261 kvadratkilometer land. Det svarer til mere end en tiendedel af Danmark.

Staten har blandt andet givet tilladelse til udvinding af skifergas i Frederikshavn Kommune. Og i september meldte miljøministeren ud, at staten overtager ansvaret for at efterforske, om der er skifergas i undergrunden. 

Men det er stadig op til kommunen at vedtage det plangrundlag, der gør det muligt at benytte det relevante areal til skifergas eller andre formål.

Staten kan godt nok gribe ind, hvis kommunen afviser at vedtage et sådant plangrundlag, men staten kan også vælge at respektere kommunens afgørelse. Og sædvanligvis er det kommunens egen beslutning, der er gældende, understreger Per Clausen. 

- Det står nu klart, at Frederikshavn Kommune - og andre kommuner i Nordjylland og Nordsjælland, der er i skifergas-producenternes sigtekorn - har mulighed for at stoppe denne ødelæggelse af natur og miljø. Det betyder, at lokalbefolkningerne kan stoppe skifergas, hvor de bor, uddyber Per Clausen.

Det er især den omstridte fracking-metode, der bruges til udvinde naturgas fra skiferlag i undergrunden, der har fået miljøbevægelser og lokale borgere til at frygte for grundvandet. Fracking foregår ved at bore lodret ned til skiferlaget, hvorefter der bores vandret hen. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk, så man kan få adgang til skifergassen.

Men både gas og kemikalier kan forurene det lokale drikkevand med giftige og kræftfremkaldende stoffer - i alvorlige tilfælde er drikkevandet endda blevet brændbart.

Allerød Kommune i Nordsjælland har allede sagt nej til, at der kan efterforskes efter skifergas i kommunen. Og Hillerød Kommune har besluttet at vente med at tage stilling, til Miljøministeriet har gennemført en undersøgelse af miljøkonsekvenserne af skifergas.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. dec. 2014 - 06:30   17. dec. 2014 - 06:40

Skifergas

ml@arbejderen.dk