19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kræver svar om dansk medansvar for CIA-tortur

Partier og Amnesty presser Lidegaard:

Kræver svar om dansk medansvar for CIA-tortur

Både Enhedslisten, SF og to menneskeretsorganisationer kræver regeringens svar på, hvor meget Danmark var involveret i CIA's tortur og hemmelige fængsler.

CIA har blandt bortført mennesker og udsat dem for søvnberøvelse, indespærring i trange kasser, tæsk og simuleret drukning.
FOTO: AFP/Scanpix
1 af 1

Udenrigsminister Martin Lidegaard skal nu svare på, om Danmark har været medvirkende til CIA's omfattende tortur af omkring 100 terrormistænkte efter 11. september 2001.

Spørgsmålet kommer efter at USA's Senat i sidste uge fremlagde et sammendrag af en længe ventet rapport om CIA’s brug af tortur.

Danmark har fulgt USA's kamp mod terror i tykt og tyndt. Nu må vi følge USA's åbenhed om brugen af tortur og hemmelige fængsler.
Ole Hoff-Lund, Amnesty

- Den amerikanske brug af tortur er fuldstændig uacceptabel. Derfor er det afgørende, at udenrigsministeren tager initiativ til en undersøgelse af Danmarks involvering i fangetransporterne og mishandlingen, siger Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen til Arbejderen.

Konkret har han spurgt, om udenrigsministeren vil sikre en undersøgelse af CIA's flyvninger i Danmark. Også SF kræver svar på, om Danmark har været involveret i CIA's fangeprogram.

Følg USA's åbenhed

Amnesty International mener, at regeringen må være åben om, hvad den ved om CIA's tortur og hemmelige fængsler.

- Danmark har fulgt USA's kamp mod terror i tykt og tyndt. Nu må vi følge USA's åbenhed om brugen af tortur og hemmelige fængsler. Regeringen og de danske efterretningstjenester må lægge alt frem. Når USA kan gennemgå millioner af dokumenter og lave en stor rapport, der udleverer CIA og Bush' politiske elite, kan det også lade sig gøre at gå politikere og efterretningstjenesterne på klingen herhjemme, siger Amnestys pressechef Ole Hoff-Lund.

- Det hidtidige argument om, at vi ikke kan lægge informationerne frem eller foretage en uvildig undersøgelse af hensyn til samarbejdet med fremmede magter, er endeligt blevet fejet af banen, nu hvor Senatet selv har fremlagt torturrapporten.

Amnesty mener, at det er vigtigt for en retsstat at få opklaret eventuel dansk medvirken til tortur.

- Tortur og hemmelige fængsler hører ikke hjemme i en retsstat. Derfor er det vigtigt at få frem, hvad regeringen vidste om CIA's tortur og hemmelige fængsler, og hvad regeringen har sagt ja til og nej til i USA's kamp mod terror, uddyber Ole Hoff-Lund.

Den amerikanske rapport er på 6300 sider - men offentligheden har foreløbigt kun fået 500 sider at se. Den er baseret på en gennemgang af millioner af CIA’s fortrolige dokumenter om torturafhøringsmetoder og hemmelige fængsler.

CIA har blandt bortført mennesker og udsat dem for søvnberøvelse, indespærring i trange kasser, tæsk og simuleret drukning (waterboarding). Fangerne blev også tvunget til at gå rundt nøgne, blev hængt op i hænderne i op til 22 timer af gangen og blev smidt i vandtanke med iskoldt vand.

Torturen foregik blandt andet i et fængsel uden for en flybase i Afghanistan. Her blev fangerne isoleret i fuldstændigt mørke med konstant larm eller høj musik i ørerne og en spand til afføring.

Tavse efterretningstjenester

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vil svare på, om de har haft adgang til CIA-rapporten og har haft mulighed for at slette belastende oplysninger.

Tidligere på ugen erkendte den britiske premierminister, at britiske efterretningstjenester havde læst rapporten igennem og bedt om at få flere ting slettet af hensyn til den nationale sikkerhed. Det tyder altså på, at den britiske efterretningstjeneste har været vidende om CIA's fangeprogram og måske været involveret i det.

De danske efterretningstjenesters tavshed vækker vrede hos Dansk Institut Mod Tortur:

- Offentligheden skal være sikker på, at vores efterretningstjenester holder sig inden for lovens rammer. Det er vigtigt at finde ud af, om den danske efterretningstjeneste vidste, at amerikanerne torturerede, og om de har udvekslet oplysninger, der har ført til anholdelse og tortur af personer, siger pressechef i Dansk Institut Mod Tortur, Anders Bernhoft.

>> Du kan læse hele CIA-rapporten om tortur her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. dec. 2014 - 12:38   21. dec. 2014 - 13:02

Tortur

ml@arbejderen.dk
Fakta: Torturrapporten
  • I december 2014 fremlagde USA's Senats efterretningsudvalg en længe ventet rapport om de torturmetoder, som CIA brugte i årene efter 11.september 2001.

  • Rapporten har været fem år undervejs. Den er baseret på en gennemgang af millioner af sider af CIA’s fortrolige dokumenter om torturafhøringsmetoder og hemmelige fængsler.

  • Ud af de i alt 6300 sider, som den fulde rapport fylder, er 500 sider blevet offentligttjort. Rapporten afslører, at CIA's brug af tortur var mere udbredt og brutal, end det hidtil har været kendt.

  • Eksempelvis var brugen af simuleret drukning - såkaldt waterboarding - mere voldsom end hidtil antaget. Khalid Shaikh Mohammed, der opfattes som hjernen bag terrorangrebene i 2001 og stadig tilbageholdes i Guantánamo-lejren, blev udsat for waterboarding 183 gange.