Den franske energigigant Total kan nu sætte gang i Danmarkshistoriens første prøveboring efter skifergas i Nordjylland. Natur- og Miljøklagenævnet har afvist de otte klager fra miljøorganisationer og naboer, som ellers kunne have kastet grus i projektet.
Vi valgte at klage, fordi vi mener, at miljøkonsekvenserne ikke er ordentligt undersøgt.
Carsten Cederholm
- Vi er naturligvis meget skuffede. Vi valgte at klage, fordi vi mener, at miljøkonsekvenserne ikke er ordentligt undersøgt, men det kan være meget svært at løfte bevisbyrden, da Naturklagenævnet kun forholder sig til jura, siger formand for Netværk til Oplysning om Skifergas (NOS), Carsten Cederholm, der er blandt klagerne.
Netværket mener, at den vurdering af virkningerne på miljøet (den såkaldte VVM-redegørelse), som Total har udarbejdet for Frederikshavn Kommune, er "yderst mangelfuld og slet ikke giver et tilstrækkeligt billede af risici, forbundet med at efterforske og indvinde skifergas i Danmark".
I sin afgørelse skriver nævnet blandt andet, at "Klagerne i sagen har navnlig vedrørt den udarbejdede VVM-redegørelse og miljørapport samt plangrundlaget for efterforskningsboringen, hvor Natur- og Miljøklagenævnets prøvelse er begrænset til retlige spørgsmål. Natur- og Miljøklagenævnet har med afgørelsen således ikke taget stilling til, om efterforskningsboringen er hensigtsmæssig eller ønskværdig".
>> Du kan læse hele afgørelsen på nævnets hjemmeside her
Hvis klagerne havde fået ret, risikerede Total at skulle lave en ny VVM-redegørelse.
Også Greenpeace havde klaget. Miljøorganisationen mener ikke, at kommunen har redegjort godt nok for mængden, håndteringeringen, transport og lagring af radioaktivt affald fra efterforskningsboringen.
Total har ingen kommentarer til nævnets afgørelse udover, at man er glad for at man nu kan fortsætte arbejdet, oplyser selskabets danske koordinator, Henrik Nicolaisen, til Arbejderen.
Total venter nu på, at der skal komme en borerig fra Frankrig til Danmark.
Total står bag hjemmesiden skifergas.dk. Her kan man blandt andet læse, at borepladsen i Dybvad er færdigetableret, og selskabet er klar til at starte den første prøveboring i løbet af 1. kvartal af 2015.
Ved boringen bliver der taget prøver af den skifer, der er i undergrunden, for at undersøge, om den indeholder gas. Hvis der ikke bliver fundet gas, vil borepladsen blive nedlagt. Men hvis prøverne viser, at der er gas, vil Total undersøge, om gassen kan udvindes til produktion.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278