20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK-forhandlinger startet med god stemning

Stilhed før storm?

OK-forhandlinger startet med god stemning

Både fagforbund og arbejdsgivere tror, at reallønnen kan sikres. Til gengæld er der uenighed om arbejdstidsregler og arbejdsgivernes forsøg på at stække de tillidsvalgte og dermed fagbevægelsens indflydelse.

I 2013 var de to topforhandlere - Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening (t.v.) og Anders Bondo Christensen, formand for Forhandlingsfællesskabet - ude i en bitter strid. Her smiler de og giver hånd ved opstarten af OK 2015.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

Skal man tro de første udmeldinger fra både fagforbund og arbejdsgivere, så lyder det til, at omkring en halv million ansatte i kommunerne har store chancer for at redde reallønnen hjem ved forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked.

KL vil forringe løn- og arbejdsvilkår for folk, der kompenseres for at arbejde på skæve tidspunkter.
Dennis Kristensen, FOA

Det vil sige, at priserne på fødevarer og andre daglige fornødenheder ikke stiger mere end lønningerne i overenskomstperioden. Den forventes i parentes bemærket at blive treårig, ligesom den blev på det private arbejdsmarked i 2014.

Fra Anders Bondo Christensen, der står i spidsen for 52 offentlige fagorganisationer i Forhandlingsfællesskabet ved OK15, lyder der optimistiske toner ovenpå sidste uges møder mellem parterne. På møderne blev de krav, som lønmodtagere og arbejdsgivere udvekslede skriftligt med hinanden inden jul, uddybet og konkretiseret.

– Økonomien er fortsat stram, men blandt andet overenskomstfornyelsen i 2014 på det private arbejdsmarked giver rum for mere optimisme denne gang. Her skønnes det, at reallønnen sikres i perioden. Det er også vores forventinger til OK15, udtaler Anders Bondo Christensen.

Selv chefforhandler for arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) Michael Ziegler har de positive briller på.

– Jeg ser for mig, at der vil blive gode muligheder for at bevare reallønnen. Der bliver ikke plads til store lønstigninger, men til gengæld er inflationen også meget lav, siger Michael Ziegler.

Samlet set tyder alt således på fred og fordragelighed på lønspørgsmålet.

Knaster forude

Anderledes spænding er der, når det gælder udfaldet af andre af overenskomstforhandlingernes temaer på det kommunale område. 

Med ordene modernisering, forenkling og fleksibilitet har arbejdsgiverne krævet færre overenskomster, enklere arbejdtidsregler og færre tillidsvalgte. 

FOA, der med cirka 190.000 medlemmer er den største organisation i Forhandlingsfællesskabet, har valgt at se positivt på KL's forslag om at skære ned på antallet af overenskomster.

Til gengæld er forbundet noget mere skeptisk, når det handler om KL's angreb på selve fagbevægelsens hjerteblod - tillidsrepræsentanterne.

I forlængelse af formuleringer som: "KL vil styrke den konstruktive, lokale dialog og samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere" og "...samarbejdet skal i højere grad forankres lokalt og uden indblanding fra eksterne parter" foreslår KL at skære ned på antallet af "beskyttede medarbejdere".

En gammel traver

Dennis Kristensen opfordrer arbejdsgiverne til at pakke den "gamle traver" langt væk.

– FOA mener overhovedet ikke, at der er noget problem med antallet af tillidsvalgte. Tallet er i forvejen faldende, fordi især kommuner slår afdelinger, institutioner og ledelser sammen, så der er brug for færre tillidsvalgte, siger Dennis Kristensen til Arbejderen.

FOA mener, at der vil opstå et meget alvorligt problem, hvis valgte ikke længere er tillidsmands-beskyttet.

Heller ikke det tredje tema, som KL slår an, vækker begejstring hos det største offentlige forbund. Det går på mere ensartede arbejdstidsregler - det kan være i ældreplejen eller på sociale institutioner, hvor der er personale døgnet rundt.

Tillæg i fare

– Desværre handler KL's krav til arbejdstiden lige nu om langt mere end blot en forenkling. Blandt kravene er der flere markante forringelser af løn- og arbejdsvilkår for folk, der kompenseres for at arbejde på skæve tidspunkter væk fra familien, siger Dennis Kristensen.

Han lader tydeligt skinne igennem, at FOA ikke vil acceptere KL's nuværende "skræk-katalog", der indeholder forslag om at indføre 12-timers vagter og ændre varslet for omlagt tjeneste fra tre-fire dage til en dags varsel. Arbejdsgiverne vil afskaffe varsler for overarbejde og starte aftenbetaling klokken 18.00 i stedet for 17.00.  

KL og Forhandlingsfællesskabet mødes igen den 23. januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2015 - 05:16   15. jan. 2015 - 05:20

OK 2015

noc@arbejderen.dk
Forhandlingsfællesskabet
  • Forhandlingsfællesskabet har 51 medlemsorganisationer med i alt cirka 564.000 medlemmer - den største medlemsorganisation er fagforbundet FOA
  • Fællesskabet repræsenterer hermed hovedparten af de ansatte i regioner og kommuner.
  • Forhandlingsfællesskabet står for at forhandle de generelle aftaler, der skal gælde for de ansatte i kommuner og regioner.
  • Forhandlingsfællesskabet er organiseret i fire valggrupper: De LO-tilsluttede organisationer udgør LO-valgruppen. De FTF-tilsluttede organisationer udgør FTF-valggruppen. De Akademikerne tilsluttede organisationer udgør AC-gruppen. Organisationer, som ikke er medlem af LO, FTF eller Akademikerne placeres som øvrige organisationer.
  • Formand for Forhandlingsfællesskabet og forhandlingsleder på det kommunale område er Anders Bondo Christensen, forbundsformand for Danmarks Lærerforening.
  • Næstformænd er Dennis Kristensen (FOA) og Lars Qvistgaard (Akademikerne).