I dag starter Flora Ghosh som fast blogger i Arbejderen.
Mange danskere hørte om Flora Ghosh, da hun i 2013 som den første modtog Tine Bryld Prisen. Prisen er oprettet til minde om socialrådgiver Tine Bryld, der døde i 2011, efter en livslang socialpolitisk indsats.
Mit arbejde som hjemmehjælper gav mig et billede af arbejderklassens historie i Danmark.
Flora Ghosh fik prisen på grund af sin indsats som chef for LivaRehav – et center for behandling og rehabilitering af mennesker med skader efter prostitution.
- Det betød meget for mig at få den pris. Det var samtidig et stort ansvar at blive kædet sammen med Tine Brylds navn – hun var en fantastisk socialrådgiver, siger Flora Ghosh og tilføjer med et smil, at hun ligner Tine Bryld ved ikke at være en god diplomat eller på nogen måde behagesyg.
Sin råstyrke og tro på sig selv havde Flora Ghosh god brug for, da hun som 24-årig kom til Danmark i 1993 efter at være vokset op i Bangladesh. Hun var blevet gift med en dansk mand og ventede sit første barn.
Opstart i Danmark
I Bangladesh havde Flora Ghosh taget en bachelor i engelsk litteratur og derefter arbejdet en årrække som journalist og redaktør. Men uddannelsen kunne ikke godkendes i Danmark. Så Flora Ghosh begyndte at arbejde som hjemmehjælper.
- Jeg skulle jo have noget at leve af, og jeg ville også gerne ud i samfundet, siger hun.
>> LÆS FLORA GHOSH' FØRSTE BLOG HER
Det var hårdt på en gang at skulle lære et nyt land og sprog at kende, arbejde med personlig pleje af ældre og psykisk syge, uden at være uddannet til det, og få sit første barn.
- Men arbejdet som hjemmehjælper gav mig nogle erfaringer, jeg ikke ville undvære. Det gav mig et billede af arbejderklassens historie i Danmark, som man ikke kan læse sig til i bøger, forklarer Flora Ghosh.
På det tidspunkt var hun endnu ikke indstillet på at beskæftige sig med socialt arbejde i resten af sit liv. Hun ville uddanne sig, men valgte lærer som førsteprioritet, da hun var blevet skilt og derfor gerne ville have fri i skoleferierne af hensyn til sit barn. Socialrådgiveruddannelsen var anden prioritet.
- Men så ringede de fra Den Sociale Højskole og fortalte, at de synes mit cv var spændende, og inviterede mig ud til en snak. De fik overtalt mig til at komme ind på socialrådgiveruddannelsen, fortæller Flora Ghosh.
Som uddannet socialrådgiver fik hun blandt andet arbejde på Kofoeds Skole, et krisecenter og i Mødrehjælpen.
- Jeg havde gode job, men mødte også hos mange en skepsis omkring, hvor vidt jeg virkelig kunne arbejde som socialrådgiver, når jeg ikke var vokset op i Danmark. For at opnå gennemslagskraft overfor for eksempel læger og jurister tog jeg en akademisk overbygning, siger Flora Ghosh.
Arbejdet med prostituerede
I 2007 blev hun færdig med en kandidatuddannelse i socialt arbejde på Aalborg Universitet.
- Uddannelsen har givet mig et mere overordnet perspektiv til at forstå sociale problemer og udsathed og givet mig større ballast i faglige diskussioner.
Flora Ghosh arbejdede derefter blandt andet som chefkonsulent i Dansk Flygtningehjælp og som sekretariatschef i Settlementet på Vesterbro.
Både gennem arbejdet på Vesterbro og gennem sine erfaringer fra Bangladesh kendte Flora Ghosh til de store skader, prostitution kan føre til. I 2009 tog hun initiativ til at danne foreningen LIVa – Forening mod skadevirkninger af prostitution, som hun blev formand for.
To år senere var Flora Ghosh initiativtager til at få oprettet LivaRehab. Sidste år havde centeret kontakt med 130 mennesker, enten nuværende eller tidligere prostituerede, som er skadet. Langt de fleste er kvinder, men centeret tager sig også af en mindre gruppe mænd og transkønnede.
I samarbejde med den enkelte kvinde laver det tværfaglige team på centeret en konkret rehabiliteringsplan. De unge arbejder man på at få ud i uddannelse, mens ældre, som ikke kan klare 37 timer på arbejdsmarkedet, for eksempel får arbejde i en socialøkonomisk virksomhed.
Arbejdet fylder meget for Flora Ghosh, men når hun endelig har fri, er hun sammen med sine børn og holder også af at læse og se film, eller bare sidde med en kop kaffe og ikke lave noget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278