Sygehusene i Region Hovedstaden skal spare 150 millioner kroner allerede i år og 225 millioner kroner til næste år.
Regionen har fremlagt en række ideer til, hvor der kan skæres ned. Der er blandt andet forslag om at skære i antallet af akutlægebiler, som sættes ind ved livstruende tilstand, eller at øge ventetiden på ambulancer.
De øvrige fire regioner har også varslet sparerunder.
Sparekataloget indeholder også forslag om mere brugerbetaling på sygehusene, færre kontroller af patienter, mindre fødselsforberedelse, nedskæring i antallet af socialrådgivere og psykologer på sygehusene samt mindre undervisning af patienter med for eksempel sukkersyge i at leve med deres sygdom.
- Man vil komme til at opleve det som forringelser mange steder, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Politiken.
Der har i årevis været gennemført nedskæringer på hovedstadens sygehuse ved den såkaldte grønthøstermetode, hvor alle afdelinger har fået beskåret deres budgetter.
Det nye store sparekrav skyldes især uventede udgifter til ny meget dyr medicin blandt andet til behandling af patienter hed hepatitis C. Et af spareforslagene er også, at nogle af de patienter, som i dag er i behandling med den meget dyre medicin, skal overgå til billigere præparater.
Region Hovedstaden skal have taget stilling til, hvor pengene skal findes, inden sommerferien.
De øvrige fire regioner har også varslet sparerunder som følge af stigende medicinudgifter.
Enhedslisten mener, at økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne skal genåbnes.
- De voldsomme stigninger i udgifterne til medicin har undermineret en i forvejen alt for stram økonomiaftale mellem staten og Danske Regioner. Svaret på dette er imidlertid ikke nye nedskæringer, brugerbetaling eller mere udbud og privatisering. I stedet bør regionerne og Danske Regioner kræve økonomiaftalen genåbnet, så regionernes økonomi kan blive sikret, sigerr Per Clausen, fungerende sundhedsordfører for Enhedslisten.
- Det handler også om at begrænse den eksplosive vækst i udgifterne til medicin. Derfor bør vi se på, hvordan vi kan begrænse medicinalindustriens profitter blandt andet ved at satse mere på egenproduktion af medicin på sygehusene og ved at give staten en større rolle i forholdt til at udvikle og producere medicin, tilføjer han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278