I morgen lyder startskuddet for FOA's stort anlagte valgkampagne.
Velfærdsdebatten er præget af eksperter og den politiske elite - af meninger og ideologiske holdninger fra folk på samfundets top.
Dennis Kristensen, FOA
Kampagnen får overskriften ”Det rigtige valg”, og står det til forbundet kommer et forestående valg til at handle om velfærd og ulighed.
– Det største problem for vores velfærdssystem er, at uligheden i Danmark vokser. Danmark har tidligere kunnet bryste sig af en stor grad af lighed mellem rig og fattig, men sådan er det ikke længere, siger FOA's forbundsformand Dennis Kristensen til Arbejderen.
Han bemærker, at "Det rigtige valg" skal opfattes som en velfærdskampagne mere end en egentlig valgkampagne. Tanken er, at lade almindelige borgere komme til orde i debatten om, hvordan velfærdskronerne bliver fordelt, og hvordan velfærden i Danmark skal udvikle sig.
– Kigger vi på velfærdsdebatten, så er den præget af eksperter og den politiske elite - af meninger og ideologiske holdninger fra folk, der sidder på samfundets top. Overfor det står vores medlemmer, der er hverdagens eksperter. De bliver sjældent spurgt om, hvad de mener. Nu giver vi dem plads til at komme med deres indspark i debatten, forklarer forbundsformanden.
Uligheden vokser
Valgkampagnen ligger i direkte forlængelse af kampagnen "Ulighed koster", som FOA søsatte i efteråret 2014. Formålet med ulighedskampagnen har været at synliggøre, hvordan uligheden i befolkningen over en årrække er blevet stadig større.
På hjemmesiden og i det trykte materiale, der understøtter den kampagne, ligger der allerede masser af dokumentation på den ulighed, der rammer borgere, der på grund af alder eller handipcap har brug for hjælp fra andre. Her findes også eksempler på, at ulighed rammer helt almindelige menneske. Måske mister de deres arbejde eller bliver syge i længere tid, hvilket ofte har store konsekvenser både for dem selv og deres familier.
– Arbejdsløse og langtidssyge har oplevet, hvordan dagpengereform, sygedagpengereform og mange andre store reformer har bidraget til større utryghed, siger Dennis Kristensen, der mener at mange af den grund er begyndt at spørge, om vi har et velfærdssamfund, der vil og er i stand til at hjælpe, når behovet opstår.
– Og er det den udvikling vi ser nu, vi ønsker skal fortsætte, spørger Dennis Kristensen.
FOA vil gøre sit til, at vælgere og politikere forholder sig til velfærdspolitiske spørgsmål, når valgkampen for alvor går i gang.
De ved, hvor skoen trykker
Som konkrete eksempler nævner Dennis Kristensen holdningen til brugerbetaling ved lægebesøg og privatisering af offentlig service. Det kunne også være spørgsmålet om Socialdemokraternes seneste forslag om at flygtninge, der kommer til Danmark, skal arbejde - uanset hvor traumatiserede de måtte være.
I den debat mener FOA, at medlemmerne har nogle reelle holdninger at byde ind med.
– Vores medlemmer ved, hvor skoen trykker. De ved, hvordan velfærdssystemet fungerer igennem deres arbejde med børn i daginstitutioner og dagpleje, ældre borgere på plejehjem eller i egne bolig. Medlemmerne kan derfor være med til at sætte en dagsorden og også være med til at give svar på, hvad der er brug for at gøre anderledes, mener Dennis Kristensen.
FOA sender ikke aktive medlemmer og tillidsvalgte på gaden for at promovere "Det rigtige valg". Kampagnen kommer i første omgang til at udspille sig digitalt på hjemmeside, facebook og twitter.
Få styr på fakta
Helt i tråd med, at FOA ikke anbefaler sine medlemmer at stemme på et konkret parti eller en person, så er formålet med den digitale kampagne, at danskerne selv får viden om velfærd - hvad er fordomme og hvad er fakta.
FOA håber, at rigtig mange danskere vil gå ind og deltage i den test, der bliver et vigtigt element i starten. Ved at deltage i testen kan man blive klogere på, hvad man reelt ved om for eksempel, hvor mange børn én voksen i en børnehave eller vuggestue har ansvaret for, og hvad man selv mener er rimeligt.
Andre spørgsmål kredser om besparelserne i hjemmehjælpen, hygiejnen på hospitalerne, reglerne for dagpenge og kontanthjælp.
Svarene fra deltagerne bliver kampagnens omdrejningspunkt og indgår i de forslag til velfærdsforandringer, som FOA vil have klar i juni måned, når der holdes Folkemøde på Bornholm.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278