Tidligt tirsdag morgen klokken 04.00 ankom Totals første franske lastbiler til borepladsen i den nordjyske by Dybvad.
Den franske energigigant Total forventer at begynde den første efterforskningsboring efter skifergas i Danmark i næste måned.
Hvis Total vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil selskabet indlede fracking-forsøg senere på året.
Øjenvidner fra protestlejren ved siden af prøveboringen melder om, at den første del af borepladstårnet blev fragtet af op mod otte lastbiler. Der blev også sat ekstra skurvogne og stålcontainere op. Og i går ved redaktionens afslutning kørte lastbiler stadig i pendulfart med dele til boretårnet.
Folk i og omkring lejren har - lige siden de fandt ud af, at Total i nattens mulm og mørke har kørt boretårnet ind på pladsen - forsøgt at mobilisere til fællessang og andre aktiviteter i løbet af påsken. Ifølge Arbejderens oplysninger er folk på vej fra Sjælland for at bakke op om den daglige fællessang, der foregår hver dag klokken 16.30 ved borepladsen i Dybvad.
Total har lejet et areal på Ovnstrupvej 6 i Dybvad til sin efterforskningsboring efter skifergas. Det franske selskab skal bruge boretårnet til at bore ned i skiferlaget og tage prøver af undergrunden for at vurdere, hvor meget skifergas der er - og om gassen er til at få fat i. Skifergassen ligger fire kilometer nede i undergrunden.
For at få gassen op af undergrunden vil Total bruge den såkaldte "fracking"-metode, hvor store mængder vand og kemikalier pumpes ned i undergrunden. Det skaber en cocktail af kemikalieforurenet spildevand, der kan true grundvandet og føre til radioaktivt affald. Lande som Skotland, Bulgarien og Totals eget hjemland - Frankrig - og delstaten New York har af samme grunde allerede indført forbud mod fracking.
Hvis Total vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil selskabet indlede fracking-forsøg senere på året. Total forventer, at de danske myndigheder giver dem ret til at sætte gang i en egentlig produktion af skifergas, hvis testboringen er positiv.
Totals budget til efterforskningsboringen i Frederikshavn er på 300 millioner kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278