19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktivister forsinker skifergasboring

Franske lastbiler blokeret

Aktivister forsinker skifergasboring

Det franske energiselskab har benyttet påskeferien til at starte opbygningen af det boretårn, der skal gennemføre den første prøveboring efter skifergas. Aktioner vister gør hvad de kan for at forsinke processen

Siden søndag morgen har skifergas-modstandere forsinket de franske lastbilers kørsel til og fra Totals boreplads i Dybvad.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Igen tirsdag lykkedes det 30-40 modstandere af skifergas at forsinke transporten af materiel til borepladsen på Ovnstrupvej i Dybvad i godt et par timer.

Vi mener, at Total har handlet i strid med de aftaler, der er indgået, ved at arbejde på pladsen i påsken.
Aage Olsen

Her er det franske energiselskab Total startet opbygningen af det boretårn, som skal foretage den første prøveboring efter skifergas på dansk jord. Men det foregår ikke uden sværdslag - nordjyderne bider fra sig.

Da aktivisterne fra Total Protest Campen, der ligger tæt ved borepladsen, hørte, at der var franske lastbiler på vej, udstyrede de sig med skilte, bannere og selvlysende veste med rygmærket Total protest. Og så stillede de sig ellers på tværs af vejen og flyttede sig ikke igen, før det lokale politi mødte op og beordrede dem til at flytte sig. De, der ikke gjorde det frivilligt, blev båret ind til siden af betjentene.

– Alt forløb stille og roligt, fortæller Aage Olsen til Arbejderen.

Han bor i protestlejren, hvorfra han følger Totals projekt på tætteste hold. Han fortæller videre:

– Den første blokade gennemførte vi søndag morgen klokken 10 minutter over seks. Vi mener, at Total har handlet i strid med de aftaler, der er indgået, ved at arbejde på pladsen i påsken. 

Total bryder aftalerne

Skifergasmodstanderne siger, at Total har tilladelse til at arbejde fra klokken 7 til 18 på hverdage og fra 7 til 14 om lørdagen. Total begyndte tirsdag i sidste uge at køre materiel til pladsen og opbygge boretårnet, men har altså fortsat arbejdet i påskedagene.

– Derfor har vi reageret med blokade og forsøger gennem medierne at gøre opmærksom på, hvad der foregår, lyder det videre fra Aage Olsen.

Total afviser at overtræde nogle aftaler, og selskabets danske seniorkoordinator Henrik Nicolaisen udtaler til Nordjyske Stiftstidende, at Total er i sin fulde ret til at arbejde på pladsen, også i påsken.

Han forklarer, at der i VVM-redegørelsen for projektet henvises til to forskellige anlægsperioder. Den første gik på anlæg af borepladsen, og den er overstået.

– Nu er vi i den anden periode, der handler om at fragte udstyr til pladsen, stille boreriggen op og starte efterforskningsboringen. I den periode er der i henhold til vores tilladelser ingen restriktioner med hensyn til arbejdstiden, siger Nicolaisen til den nordjyske avis.

Forstærkning

Igennem længere tid har protesterne været drevet af lokale kræfter, men siden den første blokade i søndags er antallet af aktivister steget gevaldigt, og det samme er belægningsprocenten i protetslejren.

Mandag fik den omstridte nordjyske landsdel ekstra mange gæster, og den daglige fællessang klokken 16.30 satte rekord med omkring 100 deltagere. 

En bus, der startede i København og samlede op gennem hele landet, ankom midt eftermiddag til lejren. Med i bussen var medlemmer af organisationen Bloker Boretårnet.

– Det her er ikke kun en lokal sag, men noget der berører os alle sammen, uanset hvor i landet vi bor. Det er vigtigt, at vi er mange der kommer andre steder fra og støtter op om de lokale protester. Klimaforandringer er et globalt problem, ikke noget der kun rammer naboerne til boretårnet, siger Sigurd Jakobsen fra Bloker Boretårnet.

Glad for opbakningen

Opbakningen fra hele landet glæder de lokale borgere og giver en enorm kampgejst, fortæller én af dem Rita Levorsen, der bor 1,5 kilometer fra borepladsen.

– Det er rart at føle, at det er en fælles sag og ikke bare en lokal kamp mod et multinationalt selskab. Det er jo ikke kun vores lokale grundvand her i kommunen, vi skal passe på. Retten til rent drikkevand er en grundlæggende menneskere,t som ikke skal forpurres, bare fordi et firma som Total vil tjene penge på den danske undergrund. Rent drikkevand er også en afgørende ressource for landbrugets afgrøder og dyr, og der kan vi jo ikke bruge flaskevand, udtaler hun.

Det forlyder, at Total sender i alt 70 lastbiler til Dybvad med materiel til boretårnet, og at aktivisterne fortsat vil forsøge at forsinke transporten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. apr. 2015 - 18:50   08. apr. 2015 - 12:20

Skifergas

noc@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.