Rollen som Thorning-regeringens støtteparti er ikke blevet, som Enhedslisten havde regnet med. Med en regering, der fra start lagde sig fast på at føre den samme økonomiske EU-politik som VK-regeringen, har mulighederne for at få indflydelse været langt mindre end forventet.
Ved udskrivelsen af valget står Enhedslisten derfor i en markant anderledes situation end ved sidste valg, hvor der var en stor bred bevægelse for at få væltet Lars Løkke og få en ny regering og en ny politik. I dag står valget mellem Thorning, som vil føre nyliberalistisk politik, og Lars Løkke, som vil føre en endnu hårdere nyliberalistisk politik.
Hvis vi skal have politiske ændringer igennem, kræver det også et pres udenfor Folketinget.
Johanne Schmidt-Nielsen
Enhedslisten peger på Helle Thorning som ny statsminister udfra en erkendelse af, at angrebene på syge, arbejdsløse og andre udsatte grupper vil blive endnu værre under en Løkke-regering.
Men partiet har ingen illusioner om, at en ny valgperiode til SR-regeringen af sig selv vil betyde en ny politisk kurs eller mere indflydelse til partiet. Ingen af de ting kommer uden kamp.
Det fortæller Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i en samtale med Arbejderen om partiets planer og overvejelser i forbindelse med valget.
Pres fra fagforeninger
Et styrket Enhedslisten giver det bedste udgangspunkt i kampen mod den nyliberale politik, understreger hun.
- I den her situation, hvor både Socialdemokraterne og Radikale, ja hele det politiske landskab, er rykket til højre, er der et stort behov for at styrke venstrefløjen, at styrke Enhedslisten, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Men hvis vi skal have politiske ændringer igennem, kræver det også et pres udenfor Folketinget, ikke mindst fra fagforeningernes side. Det gælder ikke mindst, hvis vi skal have forbedringer af dagpengereglerne igennem. Der er brug for et massivt pres udenfor Christiansborgs tykke mure i en situation, hvor både Thorning og Løkke siger, at dagpengeændringer ikke må koste en krone, tilføjer hun.
Selvom Enhedslisten langt hen ad vejen har været placeret på en sidelinje, mens regeringen har lavet store reformer sammen med højrefløjen, mener Johanne Schmidt-Nielsen, at partiet på en række områder har gjort en væsentlig forskel. Hun peger for eksempel på salget af DONG-aktier til Goldman Sachs.
DONG-sagen
- Det var Frank Aaen fra Enhedslisten, der sørgede for, at salget af DONG-aktier blev smidt ned i folketingssalen i stedet for bare at være et aktstykke i finansudvalget. Der var ikke kommet en sag ud af det, hvis ikke Enhedslisten havde handlet, erklærer Johanne Schmidt-Nielsen.
Trods en massiv modstandskamp endte det med, at aktierne blev solgt til Goldman Sachs. Kampen blev altså tabt. Men alligevel gjorde den en forskel, mener Enhedslistens politiske ordfører.
- Vi ved, at regeringen havde planer om at starte en diskussion om privatisering af velfærd inspireret af udviklingen i Sverige. Der lå en rapport i Finansministeriet bestilt i Løkkes tid. Men jeg tror ikke, at Corydon tør privatisere noget foreløbigt.
Det er den vej, Enhedslisten skal gå, efter Johanne Schmidt-Nielsens mening. Være med til at udfordre den liberalistiske logik, som præger både SR-regeringen og oppositionen.
- Liberalismen gennemsyrer stort set al politisk tænkning i dag. Vores opgave er at udfordre de logikker for eksempel hele arbejdsudbudsteorien, som gør det fuldstændig umuligt at føre bare socialdemokratisk politik. Det boner jo negativt ud i den regnemodel, hvis man øger trygheden for arbejdsløse.
Johanne Schmidt-Nielsen mener, at Enhedslisten grundlæggende set har arbejdet på den rigtige måde i de sidste tre et halv år og skal fortsætte den kurs efter et valg.
I valgkampen vil partiet have politisk fokus på den voksende ulighed og vilkårene for mennesker udenfor arbejdsmarkedet, klimaet, som der med Johannes ord er katastrofalt lidt fokus på i dag, og deling af arbejdet i en situation med stor arbejdsløshed, samtidig med at mange går ned med stress. Den overordnede parole for Enhedslistens valgkamp er: "Fælleskab fungerer".
EU i valgkampen
Hvad med spørgsmålet om EU i valgkampen. Er det ikke vigtigt efter, at Danmark er kommet med i Finanspagten og dermed har underlagt den økonomiske politik EU's regler?
- Traditionelt er det ekstremt svært at få EU ind i en folketingsvalgkamp. Men det er blevet lidt lettere på det seneste. Folk ved godt, at meget bestemmes fra EU. Det hænger jo sammen med EU's regler, at vi ikke kan bekæmpe social dumping effektivt, og når der skæres ned på hjemmehjælpen og normeringen i daginstitutionerne ude i kommunerne hænger det sammen med EU's budgetlov, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Så I vil få EU med i valgkampen?
- Det kan vi slet ikke undgå. I dag kan man ikke diskutere noget politikområde uden samtidig at diskutere EU.
At valget bliver udskrevet nu betyder, at Johanne Schmidt-Nielsen får endnu en periode i Folketinget. Var det kommet efter sommerferien, ville hun være faldet for Enhedslistens rotationsregler.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278