Gottfrid Svartholm Warg, også kendt som Anakata, er blev i dag kendt skyldig i Danmarkshistoriens største hackersag. Et enigt nævningeting stadfæstede dermed Byrettens dom fra sidste år mod den 30-årige it-ekspert.
Retssagen har været præget af markante brud på normal dansk retspraksis.
Gottfrid Warg er idømt tre et halvt års fængsel og efterfølgende udvisning, det samme som i Byretten. Han har siddet varetægstfængslet i Danmark siden november 2013. Warg skal betale sagens omkostninger, men anklagerens krav om fem års fægsel er altså ikke imødekommet.
Brud på retspraksis
Dommen faldt onsdag formiddag i Østre Landsret efter en retssag, der har været præget af markante brud på normal dansk retspraksis
En del skyldes det komplicerede tekniske materiale, som tydeligt har været svært tilgængeligt for både anklager og forsvarer.
Blandt andet er de udskrifter af chat-samtaler på internettet, der har været centrale bevismaterialer, været i form af redigerede tekst-dokumenter og ikke skærmbilleder. Mulige mistænkte har ikke fået ransaget deres it-historik på samme måde som Warg, selvom deres navne har indgået i materialet i retten og nogle af dem har været anholdt.
Og efterforskningen på CSC's computere har politiet bedt CSC selv, som altså er part i sagen, om at foretage. I retssagen er en tidligere dom mod Warg for noget helt andet desuden blevet brugt som bevisførelse.
Kritik af beviser
Det har fået en række it-eksperter og jurister til at kritisere sagsgangen. Blandt andet har den amerikanske jurist og ekspert i computerkriminalitet ved University of Pittsburgh David Thaw udtalt, at de fleste af de beviser, der er brugt i Danmark, ville blive afvist i en amerikansk retssal
Gottfrid Warg, der er svensk statsborger, blev i 2012 anholdt i Cambodja og sigtet for omfattende hackerangreb på it-systemer i dansk CSC, der skulle beskytte det danske kriminalregister, kørekortsregistret, CPR-registret samt Schengen-registret. Retssagen finder sted i Danmark, fordi det er CSC's danske afdeling, der er angrebet.
Fjernstyret computer
Dommen peger på en række sammenfald mellem programmer fundet på Wargs computer og programmer brugt til at udføre hackerangrebet. Warg har omvendt hævdet, at hans computer blev fjernstyret under angrebet.
"Uanset at vi som Byretten ikke helt kan udelukke fjernstyring, finder vi at der foreligger en lang række oplysninger, der godtgør at angrebet mod CSC har fundet sted i hvert fald under medvirken af tiltalte," sagde den ledende dommer, der læste sagen op.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278