10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sygehusansatte lægger pres på politikere

Krav om flere penge

Sygehusansatte lægger pres på politikere

Vi kan ikke løbe stærkere, lyder meldingen fra alle ansatte på landets sygehusene, som har sendt et åbent brev til alle folketingspolitikere forud for dagens afgørende økonomiforhandlinger.

FOTO: Lars Helsinghof Bæk / Scanpix
1 af 1

De ansatte på sygehusene kræver ekstra penge på bordet, når regeringen og regionerne i dag mødes til de afgørende forhandlinger om næste års økonomi. 

Ansatte på alle landets sygehuse sendte mandag, hvor økonomiforhandlingerne startede op, et åbent brev til samtlige politikere i Folketinget.

Her understreger de behovet for, at politikerne lever op til deres løfter fra valgkampen, hvor alle partier var enige om at prioritere sygehusvæsenet og sikre penge til både pleje og behandling samt ny, dyr medicin.

Hvis der ikke kommer flere penge, kan det få alvorlige konsekvenser for patienternes behandling og sikkerhed.
Fra det åbne brev

 

Brevet udtrykker dyb bekymring for konsekvenserne af de millionbesparelser, regionsrådene over hele landet vedtog før sommerferien. Der er lagt op til at spare over to milliarder kroner på sygehusene.

De ansatte frygter, at de igangværende forhandlinger mellem finansminister Claus Hjort Frederiksen og Danske Regioner om regionernes økonomi i 2016 vil betyde yderligere effektiviseringer, besparelser og omprioriteringer.

"Sundhedspersonalet kan ikke bare løbe stærkere. Allerede nu er hospitalsafdelingerne meget pressede, hvilket talrige påbud fra Arbejdstilsynet viser... Hvis der ikke kommer flere penge, kan det få alvorlige konsekvenser for patienternes behandling og sikkerhed", står der i brevet.

De ansatte understreger, at det ikke er nok med en pose penge til ny medicin. Der skal penge til flere ansatte, som kan sikre den helt grundlæggende pleje og behandling. 

Voldsom effektivisering

- Et af regeringens fire pejlemærker handler netop om en stærk kernevelfærd og et styrket sundhedsvæsen. Men de økonomiske rammer, regeringen stiller op, kan ikke give det, som politikerne har lovet befolkningen. Et styrket sundhedsvæsen kræver tilførsel af penge, siger formand for sygeplejerskerne i Midtjylland Anja Laursen. Hun er desuden næstformand i hovedsamarbejdsudvalget i Region Midtjylland.

>> LÆS DET ÅBNE BREV HER

72 ansatte på sygehusene løser i dag de samme opgaver som 100 ansatte løste i 2010. Det viser undersøgelser fra Sundhedskartellet baseret på data fra Statens Seruminstitut og Sundhedsministeriet.

I løbet af sommeren er der kommet flere undersøgelser, som dokumenterer at arbejdspresset på sygehusene betyder flere dødsfald. 

For eksempel har konsulentfirmaet TeamArbejdsliv netop offentliggjort en rapport om kvalitet og arbejdsmiljø på hospitalerne. Den slår fast, at højere bemanding, højere uddannelsesniveau og et godt arbejdsmiljø giver lavere dødelighed blandt indlagte patienter.

Nye tal fra regionerne viser, at aktiviteten i det somatiske sygehusvæsen steg med ikke mindre end 6,2 procent sidste år. Det er mere end dobbelt så meget som forudsat i aftalen med regeringen om regionernes økonomi for 2014. Og stigningen er langt højere end de tre forudgående år, hvor den lå på 3,2-3,8 procent. 

Det somatiske sygehusvæsen omfatter alt på nær psykiatrien. 

- Personalet har gjort en kæmpe indsats, og vi lægger os i selen – år efter år – for at yde mere, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Han understreger, at sygehusene skal have mindst to milliarder kroner ekstra næste år, blot for at kunne fortsætte den nuværende drift og undgå nedskæringer. 

Hjort lover intet

Lars Løkke Rasmussen lovede under valgkampen 2,4 milliarder kroner ekstra til sygehusene i 2016. Men på vej ind til det første forhandlingsmøde med regionerne i mandags ville finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke love flere penge til regionerne.

- Vi har en budgetlov her i landet, og vi har et hensyn til EU's vækst- og stabilitetspagt, og belært af den erfaring, jeg har fra at have været finansminister før, så er der altså nogle benhårde krav til økonomien, vi skal leve op til. Men jeg er enig i, at vi skal forbedre sundhedsvæsenet. Det har vi også givet garanti for, sagde finansministeren til Ritzau.

Han oplyste samtidig, at forhandlingerne om nye sundhedsinitiativer bliver udskudt til aftalen om næste års finanslov. Så aftalen med regionerne begrænses til medicintilskud, sygehusenes drift og anlægsudgifter.

Der forventes, at regeringen og regionerne når til enighed om en aftale enten i dag eller en af de kommende dage.

Der er på forhånd sikret et politisk flertal bag aftalen. I starten af juli blev regeringen enige med socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale om, at de fire partier fremover vil stemme for de økonomiaftaler den til enhver tid siddende regering indgår med regioner og kommuner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2015 - 10:11   20. aug. 2015 - 12:17

Budget 2016

ur@arbejderen.dk
Regionernes økonomi 2016
  • I mandags startede forhandlingerne mellem regeringen og regionerne om sygehusenes økonomi i 2016. Der er forhandlingsmøde i dag og forventes en aftale enten i dag eller en af de kommende dage.
  • For regionerne er det afgørende at få løst problemerne med de stigende udgifter til medicin og overbelægning på de medicinske afdelinger.
  • Sundhedsministeren siger, at der skal være råd til den nye dyre medicin, men har ikke lovet flere penge fra staten til at betale de øgede medicinudgifter. 
  • I regeringsgrundlaget lover regeringen at have fokus på problemerne med overbelægning på de medicinske afdelinger. Men det eneste konkrete forslag til løsning er at give kommunerne et økonomisk incitament til at modtage færdigbehandlede patienter fra sygehusene.