Folketinget tog tirsdag det første skridt til at udvide krigen mod Islamisk Stat til også at omfatte Syrien.
Et flertal i Folketinget vil - i stedet for de danske F-16 fly - sende en radar til Irak for at overvåge luftrummet i både Irak og Syrien.
Vi er faktisk også rigtig, rigtig gode til det militære.
Kristian Jensen, udenrigsminister
- Der kommer ikke en politisk løsning, hvis ikke der er en militær stedeværelser. Vi kommer aldrig til forhandlingsbordet, medmindre der er en militær muskel, der presser parterne, sagde udenrigsminister Kristian Jensen.
Kun Enhedslisten og Alternativet er imod at udsende radaren.
Fredsskabende
- Vi kan godt have en aktivistisk udenrigspolitik i Danmark. Men i stedet for at levere et bidrag i form af x antal fly, x antal radarstationer, x antal soldater, vil vi hellere se på, hvor det er, at Danmark kan give et rigtig, rigtig stort bidrag. I Alternativet tror vi faktisk på, at vi i Danmark er nogle af de bedste i hele verden til at levere en humanitær og fredsskabende indsats... Det er der, vi gerne vil gøre vores indsats, og det er der, vi gerne vil bruge vores ressourcer, sagde Alternativets forsvarsordfører Rene Gadé.
Men han fik klar besked fra udenrigsministeren:
- Der bliver sagt, at Danmark er rigtig gode til det humanitære. Ja, det er vi. Vi er faktisk også rigtig, rigtig gode til det militære. Danske styrker har fået rigtig gode kommentarer med fra vores samarbejdspartnere, uanset hvor de har været udsendt. Det gælder både vores F-16 fly, landtropper og vores specialtropper, lød det fra Kristian Jensen.
Også Enhedslisten er imod at sende radaren afsted:
- Hvilken sikkerhed har vi for, at de her oplysninger ikke kan risikere at ende i hænderne på Assad. Hvis de her oplysninger om luftrummet over Irak og Syrien falder i hænderne på Assad, er det jo meget tragisk, hvis det gør det lettere at gennemføre bombningerne af hans befolkning, advarede Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.
416 millioner
I Karup har Flyvevåbnet siden september været i gang med forberedelserne. Konkret udsendes en mobil, jordbaseret radar og 60 teknikere og soldater i foreløbigt et år - med mulighed for forlængelse. Prisen er op mod 80 millioner kroner. Udgiften holdes indenfor militærets egen ramme.
Under debatten gjorde Venstre-regeringen det klart, at man er åbne for også at udsende de danske F-16 fly igen.
I sidste uge kunne Ekstra Bladet afsløre, at krigen mod Islamisk Stat i Irak foreløbig har kostet de danske skatteydere 416 millioner kroner. Pengene er gået til danske soldater og syv F-16-fly, som har fløjet 547 missioner og kastet 503 bomber. Budgettet for operationen er overskredet med omkring 40 procent.
Både Enhedslisten og SF kræver en undersøgelse af, om krigen er pengene værd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278