Nu må politikerne påtage sig deres ansvar og gøre noget for de mange syge og handicappede mennesker, der er kommet i klemme i reformen af førtidspension og fleksjob.
Det kræver 70.000 medlemmer af forskellige sociale Facebookgrupper i et opråb til politikerne. De er gået sammen om at sende et åbent brev til regeringen og Folketinget.
Loven fører til tider til direkte skadelige sagsbehandlinger af svært syge mennesker.
Fra åbent brev
Med brevet vil de sociale grupper lægge pres på partierne bag reformen af førtidspension og fleksjob, der i dag samles til et statusmøde om reformen.
"Loven fører til tider til direkte skadelige sagsbehandlinger af svært syge mennesker med handicap, kroniske lidelser og svære sygdomsforløb. Der er god grund til at evaluere implementeringen af loven, herunder forvaltningen og sagsbehandlingen af blandt andet ressourceforløb, fleksjob og førtidspension", står der i det åbne brev, der er underskrevet af 24 forskellige sociale Facebookgrupper.
Blandt underskriverne er "Aktion syg i Danmark" og "Alle os i ressourceforløb".
Reformen trådte i kraft 1. januar 2013. Den blev vedtaget af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Det erklærede formål var at færre skulle have førtidspension. I stedet skulle de ud i fleksjob eller i såkaldte ressourceforløb for at udvikle arbejdsevnen.
Syge i praktik med seng
I dag kan ingen kan få førtidspension, hvis der er den mindste smule arbejdsevne i behold. Det har ført til mere end en halvering i antallet af nytilkendte førtidspensioner. Mens 14.621 fik bevilget førtidspension i 2012 var antallet sidste år nede på 5682 ifølge tal fra Ankestyrelsen.
Ikke mindst flere kommuners brug af den såkaldte "sengepraktik" i forbindelse med afprøvning af meget syge menneskers arbejdsevne har skabt voldsom debat på de sociale medier. Syge bliver sendt i praktik med en seng, for at se om de ikke kan arbejde en lille smule, hvis de kan hvile sig indimellem.
"Vi kan ikke kraftigt nok understrege behovet for, at regeringen og forligskredsen med den største agtpågivenhed påtager sig deres politiske ansvar og foretager en tilbundsgående undersøgelse af de helbredsmæssige konsekvenser for de berørte syge medborgere samt får inddraget Kommunernes Landsforening i en nødvendig ændring af sagsbehandlingen i de enkelte kommuner, hvor dette måtte være nødvendigt", står der i det åbne brev.
Minister i samråd
I sidste uge blev beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen konfronteret med den voldsomme kritik af reformen i et næsten to timer langt åbent samråd.
>> LÆS OM SAMRÅD HER
Men ministeren fastholdt, at det endnu er alt for tidligt at diskutere ændring af loven bag reformen. Også på en høring i Folketinget tidligere på året var der en række af eksempler på dødssyge mennesker, der nægtes førtidspension og slæbes gennem opslidende forløb.
– Det må efterhånden stå lysende klart for selv den mindst interesserede politiker, at lovens mange slagssider ikke bringer syge borgere nærmere til en jobåbning på arbejdsmarkedet, siger Claus Jansson på vegne af Danmarks Sociale Stemmer, der er en sammenslutning af de 24 sociale Facebookgrupper.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278