23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

15 nye medlemmer og 60.000 aviser

Nordjylland rykker

15 nye medlemmer og 60.000 aviser

Den 3. december har Folkebevægelsen mod EU i Aalborg delt 60.000 valgaviser og flyers ud. Og aktivitet belønner sig: Der er kommet 15 nye medlemmer til komiteen - og det betyder endnu mere aktivitet.

FOTO: Thomas Thomsen
1 af 1

I Nordjylland nyder nej-siden godt af tidligere skifergas-aktivister, der har fundet ud af at det nytter at kæmpe - og at det oven i købet også kan være sjovt. 

En af dem, som er kommet til, er den tidligere skifergas-aktivist Britta Glinvad Kristensen:

I starten troede jeg bare, at kampen mod skifergas var en kamp mod vores lokale kommune. Men så fandt jeg ud af, at det også var en kamp mod regeringen og mod EU. 
Britta Glinvad Kristensen

- Jeg har aldrig tidligere været aktiv i Folkebevægelsen mod EU. Men nu har jeg meldt mig ind og er aktiv, fortæller hun til Arbejderen.

- Da jeg var aktiv i kampen mod skifergas fandt jeg ud af, at det hele hænger sammen. I starten troede jeg bare, at kampen mod skifergas var en kamp mod vores lokale kommune. Men så fandt jeg ud af, at det også var en kamp mod regeringen og mod EU. Derfor var det naturligt at jeg meldte mig ind i Folkebevægelsen mod EU.

Og nu er hun aktiv for et nej den 3. december.

- Jeg har været med kampagnebussen i Hjallerup og Dronninglund. Andre tidligere skifergas-aktivister har hængt plakater op. Vores retspolitik skal ikke bestemmes af EU. Vi skal bevare vores demokrati og selvbestemmelse her i landet - især når det gælder beslutninger om vigtige beslutninger som hvad der er strafbart og hvordan det skal straffes, siger Britta Glinvad Kristensen.

15 nye medlemmer

I alt har komitéen i Aalborg fået omkrig 15 nye medlemmer de sidste tre måneder.

Nu gør de aktive klar til at sætte slutspurten ind.

- Fra i morgen begynder vi at gå på gaden hvér dag i Aalborg. Og så skal vi have delt de sidste valgaviser og flyers ud. Når vi er færdige har vi delt i alt 60.000 aviser og flyers ud. Hertil kommer de 20.000 eksemplarer som andre aktive i Nordjylland har delt ud, fortæller den lokale kontaktperson for Folkebevægelsen mod EU i Aalborg, Kjeld Richter-Mikkelsen.

Det er især Folkebevægelsen mod EU's komité i Aalborg, der tager et ansvar for at sikre at nej-sidens budskaber og argumenterne mod at afskaffe forbeholdet når ud til de lokale.

- Hvér uge indkalder vi til koordinerende aktivmøder for hele Nordjylland. Her planlægger vi aktiviteter og fordeler materialer til de andre aktive i de større byer i Nordjylland.

På det sidste møde kom omkring 30 deltagere fra Aalborg, Frederikshavn, Hjørring og omegn, Pandrup, Brønderslev, Skørping... Og en større gruppe der har været aktive i kampen mod skifergas i den nordjyske by Dybvad.

Aalborgs ansvar

- Vi har forsøgt at genopfinde vores tidligere netværk og banke kræfter op af jorden, som tidligere har været aktive. Men vi når også ud til nye, vi ikke tidligere har haft kontakt til.

Han mener, at Aalborg har et særligt ansvar, fordi det er en stor by med forholdsvis mange aktive og flere muligheder på grund af et godt forhold til den lokale fagbevægelse. Komitéen i Aalborg har et lager af materiale, som de andre byer kan hamstre fra.

- Vi har fået lov til at låne lokaler i en lokal fagforening. Her kan vi tørre plader med plakater. Vi laver 150 ad gangen. Så er der også nok til, at aktive i andre byer kan få nogle, siger Kjeld Richter-Mikkelsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. nov. 2015 - 13:30   08. feb. 2016 - 16:48

Retsforbehold

ml@arbejderen.dk
Afstemning om retsforbeholdet
  • Den 3. december 2015 skal danskerne stemme om at afskaffe det såkaldte retsforbehold – også kaldet den danske retsundtagelse. 

  • Hvis danskerne stemmer ja til at afskaffe forbeholdet, bliver der indført en såkaldt tilvalgsordning. I første omgang er ja-partierne enige om at tilslutte Danmark til 26 konkrete retsakter. Men ordningen åbner samtidig op for, at et flertal i Folketinget kan tilslutte Danmark mere og mere af EU's retspolitik.

  • Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Radikale og SF anbefaler at stemme ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning. Alternativet anbefaler også et ja, men mener, at retsforbeholdet skal afskaffes helt. Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti anbefaler at stemme nej.

  • Retsforbeholdet blev indført i forbindelse med Maastrich-traktaten, fordi et flertal af danskerne stemte nej til traktaten ved en folkeafstemning 2. juni 1992. Det betyder, at Danmark kan samarbejde med EU mellemstatsligt, men ikke overstatsligt, hvor Danmark mister sin vetoret.​

>> Læs mere på Arbejderens temaside her