Lige nu diskuterer Aarhus Kommune et spareforslag, der betyder, at børn skal rykke tidligere fra vuggestue til børnehave.
Planen er, at børn skal starte i børnehaven, når de er to år og ni måneder. Det er to måneder tidligere end i dag.
Lignende spareøvelser har en række andre økonomisk pressede kommuner gennemført de seneste år. I 2008 var det 12 kommuner, der sendte børn i børnehave, før de var fyldt tre år. Sidste år steg det antal til 39 kommuner, viser en ny undersøgelse fra Bureau 2000.
Det vil særligt gå ud over de socialt udsatte børn.
Grethe Kragh-Müller, forsker
Men for tidlig start i børnehave kan skade børnenes udvikling, advarer en ekspert på området.
– Tre år er i forvejen tidligt at starte i børnehave. Udviklingspsykologisk er det lidt af et skråplan, vi bevæger os ud på. Når barnet er så lille, er det sværere for det at placere sig i den sociale sammenhæng. Det kan spille en rolle for deres sociale udvikling på sigt, siger Grethe Kragh-Müller, forsker ved Institut for Uddannelse- og Pædagogik på Aarhus Universitet.
Når kommunerne kan spare penge ved at fremrykke børnehavestart, skyldes det, at der er færre voksne per barn i børnehaven end i vuggestuen. Konkret vil forslaget spare 111 fuldtidsstillinger.
Ifølge Grethe Kragh-Müller, der også er psykolog, er det et kæmpe skift for et vuggestuebarn at starte i børnehave. Dels fordi der er mange flere børn, som det skal forholde sig til, dels fordi der er færre voksne.
Får dårligere muligheder
Hun advarer om, at for tidlig start i børnehave kan få konsekvenser for barnet i skolen og videre i livet.
– Hvis ikke børnene får støtte nok til at udvikle det, der hedder fokuseret opmærksomhed, vil det vise sig senere. Eksempel i forhold til skolen, hvor det blive sværere for dem at koncentrere sig, siger Grethe Kragh-Müller.
– Det vil særligt gå ud over de socialt udsatte børn, som ikke har så gode betingelser for, at lære det hjemme, tilføjer hun.
Pædagogernes forbund, BUPL, kritiserer, at små børn, der stadig bruger ble og sover til middag, har brug for hjælp til at få tøj på og til den sproglige udvikling, rykkes op i børnehaven.
I Aarhus har den lokale BUPL-afdeling også protesteret mod kommunens spareplan.
– Det er i sin tid blevet vedtaget, at tre år ville være et passende tidspunkt for børn at starte i børnehave. Det er jo ikke grebet ud af den blå luft. Det er en beslutning, man har truffet på baggrund af pædagogiske overvejelser, siger Lars Møller, faglig sekretær i BUPL Aarhus.
– Der er utallige rapporter, der peger på, at jo tidligere du investerer i børn, jo bedre er pengene givet ud, tilføjer han.
Tidlig SFO-start
Aarhus Kommune vil også fremrykke start i både skolefritidsordning (SFO) og fritidsklub.
Tidligere startede børnene først i SFO i forbindelse med skolestart. Men efterhånden har mange kommuner fremrykket SFO-start. Sidste år rykkede hele 53 kommuner børnene op i SFO i løbet af foråret, mange måneder før de skal starte i skole, viser undersøgelsen fra Bureau 2000.
– Det er faktisk endnu værre, vil jeg mene, når så små mennesker skal til at kunne begå sig i SFO’erne. Fordi der er så frygtelig mange børn og så få voksne, understeger Grethe Kragh-Müller.
I almindelige børnehaver finder man typisk omkring 40 børn på legepladsen. Men hvis du kommer i en SFO, hvor der typisk er 120 børn, så er det jo totalt kaotisk, forklarer Grethe Kragh-Müller.
Aarhus Kommune skal spare omkring en milliard kroner frem til 2020 på grund af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Der skal skæres 400 millioner kroner alene på børne- og ungeområdet. Men alle dele af kommunens service vil blive ramt af nedskæringskravet. Alle partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance er med i det budgetforlig, der udmønter nedskæringskravet.
Partierne bag budgetforliget mødtes tidligere på ugen, for at blive enige om, hvor der skal skæres ned. Det lykkedes ikke blandt andet på grund af uenighed omkring tidligere start i børnehave og SFO. Forhandlingerne genoptages på søndag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278