13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hemmelig partistøtte trækker Danmark ned

Førsteplads i global korruptions-rapport

Hemmelig partistøtte trækker Danmark ned

Store firmaer kan give partierne i Folketinget store pengebeløb udenom offentligheden. Og ministre kan frit få job i industrien dagen efter de slutter som minister. Det trækker ned i Danmarks korruptions-karakter.

Danske partier kan modtage store pengebeløb fra eksempelvis private firmaer med interesse i at få særlige politiske beslutninger vedtaget.
FOTO: Mads Nissen/Scanpix
1 af 1

Der er ingen grund til at lade champagnepropperne springe, selvom den internationale anti-korruptions og åbenhedsorganisation Transparancy International i sin årlige, globale rapport kårer Danmark som det land i verden, der har mindst korruption.

De politiske partier har i mange år været massivt uvillige til at stramme reglerne om partistøtte, så de lever op til at Europarådets anbefalinger.
Knut Gotfredsen, Transparency International Danmark

Danmark får 91 ud af 100 mulige point. Især partiernes lukkethed om hvem der støtter dem, forholdene for whistleblowere og den såkaldte offentlighedslov trækker ned.

>> Læs hele rapporten hos Transparency International

- De politiske partier har i mange år været massivt uvillige til at stramme reglerne om partistøtte, så de lever op til at Europarådets anbefalinger som Danmark har underskrevet, siger  Knut Gotfredsen, formand for Transparency International i Danmark, til Arbejderen.

Folketinget har godt nok vedtaget, at partierne skal oplyse, hvis de får bidrag på over 20.000 kroner.

- Men partierne behøver ikke skrive præcist, hvor meget en bidragyder har givet - om det er 20.000 kroner eller en en million. Det er altså umuligt for offentligheden at vide, hvor tung den enkelte bidragyder er. Det er et problem, fordi vi ved, at der ofte følger indflydelse med et bidrag, uddyber Knut Gotfredsen.

Men der er andre grunde til, at Danmark ikke scorer topkarakter. Eksempelvis har Danmark ikke en ordentlig beskyttelse af whistleblowere. Og den såkaldte offentlighedslov er blevet strammet, så ministerier og andre myndigheder i det offentlige system lettere kan tilbageholde informationer for offentligheden.

Endelig er der intet til hindrer for, at en minister går direkte til et job hos en virksomhed, han få dage forinden var folkevalgt til at skulle regulere.

- Der bør indføres en afkølingsperiode på to år, som forhindrer ministre og andre politikere i at tage job i en virksomhed, som de har haft kontakt med eller indgået økonomiske aftaler med. Det har mange af de andre lande, vi i øvrigt sammenligner os med, siger Knut Gotfredsen.

- Vi skal kunne være sikre på, at eksempelvis en finansminister ikke bruger sit job som minister til at skaffe sig et nyt job i en privat virksomhed. Det kan han jo eksempelvis gøre ved at føre en lempelig politik overfor en bestemt branche, han godt kunne tænke sig at arbejde i, når han er færdig som minister.

Enhedslisten har fremsat forslag i Folketinget om at indføre en afkølingsperiode, hvor tidligere toppolitikere får karantæne i to år, inden de kan tage et job i den private sektor indenfor sammen område, som de var minister for.

-  Gitte Lillelund Bech (V) gik fra at være forsvarsminister til at forsøge at sælge de kampfly, som hun selv havde besluttet skulle købes i sin tid som forsvarsminister. Karen Hækkerup gik fra at være fødevareminister til at være direktør for landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer. Corydon fik et fedt job hos Mckinsey, som tjente godt på opgaver fra staten, mens Corydon var finansminister, siger Pernille Skipper til Arbejderen.

- Man bliver i tvivl om, om de politikere har handlet for deres egen karrieres skyld, eller for fællesskabets skyld. Den tanke giver politikerlede og skaber dårligere kår for demokratiet, uddyber Pernille Skipper.

Enhedslisten vil også oprette et obligatorisk lobbyregister i Danmark. Det betyder, at ministre skal offentliggøre alle deres møder med lobbyorganisationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2016 - 07:30   29. jan. 2016 - 07:40

Korruption

ml@arbejderen.dk