Med demonstrationer i landets tre største byer i torsdags gik bevægelsen "Bekæmp Fattigdom NU" til kamp for et værdigt liv til alle udsatte grupper, der er klemt af de seneste års sociale reformer og mange nedskæringer.
Uanset, om man er hjemløs, flygtning, handicappet, psykisk syg eller ramt af sygdom, har alle ret til et værdigt liv uden fattigdom, lød signalet fra demonstrationerne.
Vi er mange som simpelthen har fået nok.
Bwalya Sørensen
Der var ikke tale om kæmpestore demonstrationer. I København var der mellem 1000 og 1300 deltagere, mens der var cirka 300 i Aarhus og omkring 150 i Odense.
At mange flere gerne ville deltage, men ikke havde helbredet, overskuddet eller pengene til det, fremgår af de mange opslag på bevægelsens Facebookside.
Bevægelse i vækst
Men uanset størrelsen på de aktuelle demonstrationer er der tale om en social bevægelse i vækst bestående af enkeltpersoner, der er ramt af de sociale reformer og mange nedskæringer.
De samler sig i "Bekæmp Fattigdom NU" og andre sociale grupper på Facebook. Her kan deltagerne hjælpe og støtte hinanden og tage initiativ til forskellige protester.
– Vi er mange som simpelthen har fået nok, siger Bwalya Sørensen, der er en af aktivisterne bag demonstrationen i København.
Hun kom til Danmark for 30 år siden, men har svært ved i dag at genkende det land, hun mødte dengang.
– Man bliver ved med at skære ned på de svage og udsatte i samfundet. De, der ikke kan forsvare sig selv. Det, der sker, har skubbet mig hen til det punkt, hvor jeg simpelthen er nødt til at gøre noget, siger Bwalya Sørensen til Arbejderen.
Hun er alenemor, men det er kun den yngste af de fire børn, der stadig bor hjemme. Bwalya Sørensen er it-konsulent, men i øjeblikket arbejdsløs efter en sygeperiode på grund af flere blodpropper.
Selvom hendes egen situation ikke er helt let, har hun overskud til at kaste sig ud i kampen for dem, der har det værre end hende selv.
– Jeg har aldrig været medlem af noget politisk parti eller tidligere været med i demonstrationer og den slags. Men jeg begyndte at blive aktiv, da mange flygtninge druknede i Middelhavet og arbejdsløse herhjemme blev fremstillet som dovne, der ikke gider arbejde, forklarer Bwalya Sørensen.
– Man forsøger at skabe splid mellem danskere og mennesker mellem anden etnisk baggrund, mellem arbejdsløse og dem, der har arbejde, og så videre. Det er os, der må sige fra overfor et splittet samfund. Det er nu, vi skal gøre noget for at bevare den velfærd og de rettigheder, vi har kæmpet for i mange år, fastslår hun.
Den videre kamp
Den politiske kunstner, Tanja Bjørn Zabell, der har været i lære hos Anne Marie Helger, var konferencier på demonstrationen i København. Hun har kastet sig ind i arbejdet for "Bekæmp Fattigdom NU", fordi hun er rystet over, hvor dårligt mange mennesker har det i et rigt samfund som Danmark.
– Jeg har rejst rundt i 10 år i Sydamerika og oplevet meget fattigdom. I al den tid havde jeg et billede af Danmark som et sted, hvor det sociale sikkerhedsnet tog hånd om alle dem, der havde det svært. Det var chokerende og skræmmende at opleve, da jeg kom hjem, hvor grelt det i virkeligheden står til. Hvordan mulitihandicappede og psykisk syge ikke får den nødvendige hjælp og hvor mange, der er ramt af fattigdom, siger Tanja Bjørn Zabell.
Talerrækken på demonstrationen foran Christiansborg afspejlede intentionen om at føre en fælles kamp for alle udsatte grupper. Der var taler fra de hjemløses organisation SAND, Dansk Handicap Forbund, Venligboerne, initiativet "En af os", der arbejder for at nedbryde fordomme om psykisk syge, samt Dansk Socialrådgiverforening.
Annemette El-Azem, forkvinde fra Dansk Socialrådgiverforening Region Øst, rettede i sin tale en skarp kritik mod den konkrete fattiggørelse af kontanthjælpsmodtagere, som Folketinget i øjeblikket er ved at gennemføre med kontanthjælpslof, 225-timersregel og udvidelse af den gruppe, der skal klare sig for den meget lave integrationsydelse.
– Det vil medføre en fattigdom, som for mange vil betyde tvangsudsættelse af bolig, hjemløshed, ernæringsfattig kost og manglende mad i slutningen af måneden, sagde AnneMette El-Azem.
For at optrappe kampen mod den fattigdomsskabende politik efterlyser "Bekæmp Fattigdom NU" flere aktivister. På demonstrationen i København blev deltagerne opfordret til at deltage i møde om kommende initiativer søndag den 21. februar klokken 13 hos 3F BJMF på Mølle Alle 26 i Valby.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278