09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Drop træk i dagpenge ved manglende samtalebooking

Anbefaling fra a-kasserne

Drop træk i dagpenge ved manglende samtalebooking

Det er helt urimeligt, at arbejdsløse mister deres dagpenge, hvis de ikke får booket en tid til samtale i jobcentret eller a-kassen. Service ender som en trussel og straf, mener AK-Samvirke, der vil afskaffe straffen.

Store grupper af fagbevægelsens medlemmer bliver skræmte, når lovgivningen kræver, at de skal udfylde skemaer - og fra april bestille tid til samtaler på jobcenter/a-kasse - på computeren.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Umiddelbart er det tænkt som en service til de arbejdsløse, når de fra den 4. april selv kan bestemme, hvornår de vil til samtale på jobcentret eller i a-kassen.

Helt principielt bør dette straffesystem afskaffes. Straffen er urimelig for en forseelse, som den ledige kan være uden skyld i.
Torben Poulsen, AK-Samvirke

Men det, der har været tænkt som en fornuftig og naturlig medlemsservice i a-kasserne, risikerer nu at blive til en trussel og en straf for de arbejdsløse, hvis det bliver indført, som Beskæftigelsesministeriet har besluttet, mener AK-Samvirke.

Sagen er nemlig, at hvis den arbejdsløse ikke får booket en tid til samtale, bliver han eller hun afmeldt og dermed trukket i dagpenge.

Straffen falder, uanset hvad grunden er. Selv hvis der mangler ledige tider at booke, eller hvis IT’en svigter.

– Man glemmer i mine øjne, at ledige har vidt forskellige forudsætninger. Der er selvfølgelig mange, som er fuldstændig fortrolige med it og webløsninger. Men vi ved også fra a-kasserne, at der er en gruppe medlemmer, som ikke har den fortrolighed, og som hver måned skal have hjælp til at udfylde for eksempel dagpengekortet på nettet, siger Torben Poulsen, der er formand for AK-Samvirke, a-kassernes interesseorganisation.

– Det er dem, man straffer og det er helt uacceptabelt, pointerer Torben Poulsen.

Fra tilbud til krav

En rapport fra 2015 om a-kassernes digitaliseringsgrad viser, at 17 ud af 22 undersøgte a-kasser tilbyder medlemmerne at de kan bestille tid til en samtale, der passer ind i deres hverdag. Til april bliver selvbooking obligatorisk, og de arbejdsløse skal både bestille tid til samtale på jobcentret og de to første rådighedssamtaler i a-kassen.

Glemmer den arbejdsløse et klik på it-knappen, er der kontant afregning. Han/hun mister i værste fald 836 kroner om dagen, som er den højeste sats for fuldtidsforsikrede a-kassemedlemmer.

– Helt principielt bør dette straffesystem afskaffes, mener Torben Poulsen.

I stedet foreslår a-kasserne, at hvis den arbejdsløse ikke selv har bestilt en tid inden for en tidsfrist, bliver der automatisk booket en tid, hvor den arbejdsløse skal til samtale.

– Det er efter min opfattelse sund fornuft, og vi straffer ikke de ledige urimeligt og unødigt hårdt for en forseelse. Vel og mærke en forseelse, som de kan være uden skyld i, siger Torben Poulsen

Kravet om digital booking er en konsekvens af den arbejdsmarkedsreform, som den daværende SR-regering indgik med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative i juni 2014.

Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, synes, a-kasserne peger på en relevant problemstilling.

– Jeg er blevet fortalt, at de ledige bliver varskoet. Jeg synes selvfølgelig ikke, det er i orden, at de ledige risikerer at miste dagpenge, fordi der er mangel på tider eller it-nedbrud, siger Leif Lahn Jensen til Arbejderen.

Om han dermed mener, at de arbejdsløse skal holdes fri for straf, som AK-Samvirke foreslår, vil han ikke svare direkte på.

Stoler på ministeren

Beskæftigelsesordføreren understreger, at han har været optaget af, om de arbejdsløse bliver oplyst grundigt om, dels at de skal huske at bestille en tid til samtale dels om konsekvenserne, hvis ikke de gør det.

– Og jeg er sikker på, at beskæftigelsesministeren kigger på, om det vil være rimeligt at give de arbejdsløse en tid at løbe på, lyder det fra Leif Lahn Jensen.

SF har ingen aktier i reformen fra 2014. Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge mener da også, at forseelse og straf er helt ude af proportioner.

– Sådan er det desværre i dagpengesystemet, men også i det sociale system. Med selvbooking bliver det sat meget på spidsen, fordi en relativ lille forglemmelse kan få store konsekvenser for folk, siger ordføreren til Arbejderen.

Karsten Hønge nikker genkendende til de fortællinger, som Arbejderen tidligere har fået fra a-kasser i 3F og Fødevareforbundet NNF, om store grupper af medlemmer, der har det svært med computere. De medlemmer stiller i a-kassen hver måned for at få hjælp til at udfylde dagpengekort og/eller logbog over deres jobsøgning.

– Man skal bruge digital booking, fordi det er en service. Straf giver ingen mening, mener Karsten Hønge.

Kommuner arbejder på højtryk

Kommunerne arbejder på højtryk for at blive klar med it-systemerne til tiden, men AK-Samvirke er bekymret for, om de når det med den meget korte tidsfrist, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har fastsat:

– Jeg synes ikke, det er fair overfor hverken de ledige eller kommunerne. De rammer, som nu bliver lagt ned over jobcentrene, gør det meget svært for dem. I a-kasserne har vi god erfaring med selvbooking. Vi ved, at det tager tid at få fuldt implementeret - for alle parter, understreger Torben Poulsen.

Arbejderen har også forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesordførerne i Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative samt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Ingen af dem har svaret på Arbejderens henvendelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. feb. 2016 - 18:16   25. feb. 2016 - 18:20

Arbejdsløs

noc@arbejderen.dk
Beskæftigelsesreform 2014

Grundstenen i beskæftigelsesreformen fra 2014:

 - indsatsen rykkes frem

- a-kassernes skal sidde med ved flere samtaler

- gentagen aktivering afskaffes

- ordinær uddannelse opprioriteres

- perioder med løntilskud bliver kortere

Book selv samtalerne

Den enkelte arbejdsløse skal selv booke samtaler med jobcentret og a-kassen samt jobsøgningsaktiviteter i den første del af arbejdsløshedsperioden. I dag er det som udgangspunkt jobcentret og a-kassen, der står for indkaldelsen. Det sker pr. brev og ofte uden, at den arbejdsløse har indflydelse på tidspunktet.

Kilde: 3F