For første gang skal dansk militær have en militærmanual. En opslagsbog på mere end 600 sider, som samtlige ansatte skal undervises i og bruge som oplsagsværk i både krig og fredstid.
Men manualen har flere store huller. Det fremgår af en række kritiske høringssvar fra Dansk Røde Kors, Dignity, Institut for Menneskerettigheder og Amnesty International, som Arbejderen er i besiddelse af.
Det er skuffende og ærgerligt, at manualen ikke giver soldaterne den vejledning, de har brug for.
Claus Juul, chefjurist i Amnesty
Den vigtige manual er slet ikke klar nok, når det gælder eksempelvis hvornår militæret må bombe civile og når det gælder ansvar for de fanger, som danske soldater tager.
– Det er skuffende og ærgerligt, at manualen ikke giver soldaterne den vejledning, de har brug for, siger Amnestys chefjurist Claus Juul til Arbejderen.
– Vi have håbet på, at manualen ville komme med konkrete anvisninger til de udsendte danske soldater om, hvordan de skal håndtere fanger, og hvornår man kan udlevere fanger til myndighederne i lande, hvor det står skidt til med menneskerettighederne. Og hvordan soldaterne konkret kan undersøge, om menneskerettighederne og forholdene er i orden. Men alt dette er manualen stort set tavs om.
Han uddyber:
– Det er et problem, for danske soldater har deltaget i missioner i Irak og Afghanistan og udleveret fanger til myndigheder som efterfølgende har udsat dem for tortur. Og nu vil politikerne så sende soldater til Syrien uden klare regler for, hvordan de skal håndtere fangespørgsmålet. Eneste udmelding fra regeringen er, at man ikke forventer, at soldaterne tager fanger. Og hvis de gør kan de ringe hjem til København og spørge en task force til råds.
>> LÆS OGSA: Vil sende kampfly og specialtropper til Syrien
Ubesvarede spørgsmål
Også Institut for Menneskerettigheder efterlyser mere præcise retningslinjer for dansk militærs håndtering af fanger og en præcisering af, hvilket ansvar Danmark har overfor fanger.
En væsentlig del af begrundelsen for at skrive manualen var ellers de erfaringer - og problemer - som danske soldater har gjort sig i Irak og Afghanistan.
Men i stedet for at give svar og retningslinjer til de danske soldater, nøjes militærmanualen blot med at konstatere, at "Moderne koalitions- og allianceoperationer gør det særligt relevant at se nærmere på, i hvilket omfang Danmark kan være ansvarlig efter reglerne om statsansvar for folkeretsstridige handlinger..."
Civile skal beskyttes
Dansk Røde Kors advarer om, at manualen ikke er detaljeret nok, når det gælder om at beskrive "nødvendigheden af særlige forsigtighedsprincipper", når der bliver kastet bomber fra luften mod byer.
– Vi kan konstatere, at i de operationer som Danmark deltager i, bliver der i stigende omfange brugt luftbombardementer. Samtidig oplever vi, hvordan de civile tab stiger i de samme konflikter. Og Røde Kors oplever også, hvordan skoler og hospitaler samt læger og andet sundhedspersonale bliver ramt, siger Kirsten Marie Kristensen til Arbejderen.
Hun er rådgiver hos Dansk Røde Kors og har været med til at skrive høringssvaret.
– Bomber er et meget kraftigt våben. Og når de bliver kastet i byer, hvor mange mennesker bor tæt, kan det have katastrofale konsekvenser. Militærmanualen bør mere præcist beskrive, at militæret skal gøre alt, hvad de kan for at mindske civile tab. Vi mener, at man bør gøre mere for tage mere hensyn til civile og hjælpearbejdere, sådan som krigens love kræver, understreger Kirsten Marie Kristensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278