Regeringen har fjernet midler til den psykologhjælp, som voldsramte kvinder på landets krisecentre har kunne modtage siden 2012.
Vi har kæmpet meget for at kunne tilbyde en samlet krisecenter-behandling. Derfor er det ekstraordinært ærgerligt, at man bare lukker ordningen.
Birgit Søderberg
Det vækker stærk bekymring hos krisecentrenes Landsorganisationen LOKK, der mener, at psykologhjælpen er et afgørende element for et fortsat liv uden vold.
– Det bekymrer os, at man stopper en velfungerende ordning som denne, særligt fordi evalueringen fra Socialstyrelsen selv viser, at psykologordningen er et vigtigt tilbud, forklarer Birgit Søderberg, der er formand for LOKK.
I 2012 igangsatte Socialministeriet psykologordningen. Den skulle køre som forsøgsordning og sikre, at alle kvinder på krisecentrene fik tilbud om fire – og senere op til otte psykologsamtaler.
Projektet var finansieret af penge fra den såkaldte Satspulje, med LOKK, Landsorganisation af Kvinde-Krisecentre, som ansvarlig for at administerer ordningen.
I slutningen af 2015 udløb ordningen. Det skete til trods for, at der stadig var seks millioner kroner tilbage i den pulje, som var blevet bevilget til psykologhjælp. Disse penge skal nu betales tilbage.
– Vi har kæmpet meget for at kunne tilbyde en samlet krisecenter-behandling. Derfor er det ekstraordinært ærgerligt, at man bare lukker ordningen ned, uden at vi har kunne bruge pengene på at skabe en fornuftig overgang, siger Birgit Søderberg til Arbejderen.
Positiv evaluering
Ifølge Socialstyrelsens rapport om evaluering af psykologsamtalerne, var der i perioden 2012 til 2014 1.382 kvinder, som benyttede sig af den første samtale med en psykolog.
Desuden viser evalueringen, at samtalerne har medvirket til, at kvinderne fik hjælp til, hvordan de i fremtiden bedre beskytter sig mod at blive udsat for vold i nære relationer.
– Vi kan se på vores statistik, at 30 procent af de kvinder, der søger hjælp hos krisecentret, har levet mellem fem og ti år i vold, forklarer Birgit Søderberg og uddyber:
– Og vi ved fra forskning og fra vores egne undersøgelser, at det kan give voldsomme traumer, posttraumatisk stresslidelse og store nedbrud på selvværdet. Derfor er det vigtigt med et samlet tilbud til de her kvinder.
Også børn har haft gavn af ordningen, da en forbedret trivsel hos voldsudsatte mødre er centralt for et godt børneliv, forklarer Birgit Søderberg.
Fælles opråb
Afskaffelsen af psykologhjælpen var også en af de helt store punkter på dagsordenen, da LOKK inden påske afholdte sin årlige generalforsamling.
33 kvindekrisecentre var samlet fra hele Danmark, og opfordringen var klar: De ønsker, at LOKK skal arbejde for, at få psykologordningen indskrevet i serviceloven.
– Centrene håber på, at vi i et fælles opråb kan forsøge at få indarbejdet ordningen i Servicelovens §109 i lighed med psykologordningen til børn på krisecentre, siger Birgit Søderberg og forklarer, at på den måde ville centrene være sikret midler til fortsat at tilbyde de vigtige psykologsamtaler.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278