Kampen mod regeringens krav om kommunale nedskæringer stopper ikke med dagens demonstrationer.
– Aktionsdagen den 12. maj er startskuddet på et langt sejt træk, hvor vi skal fastholde presset på regeringen og Kommunernes Landsforening, siger Jan Hoby, talsmand for Velfærdsalliancen, der står bag dagens demonstrationer i mindst 73 af landets 98 kommuner.
Vi skal fastholde den mobilisering og det sammenhold, der er vokset frem.
Lone Reinholdt, BUPL Fyn
Velfærdsalliancen blev dannet i januar af 14 københavnske fagforeninger indenfor det offentlige område. Siden er alliancen vokset med rekordfart og har spredt sig ud over hele landet. I dag har den opbakning fra mere end 125 fagforeninger, interesseorganisationer, græsrodsbevægelse og partier. Mange lokalpolitikere er også aktive i bevægelsen.
Velfærdsalliancen kræver, at regeringen dropper det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne hvert år skal spare en procent på deres budgetter.
Gennem alliancens arbejde er der rundt omkring i landet skabt gejst og tro på, at der kan opnås resultater, hvis mange nok står sammen om fælles krav.
– Vi skal fastholde den mobilisering, det sammenhold og den fællesskabsfølelse, der er vokset frem gennem de seneste måneder, siger Lone Reinholdt, faglig sekretær i BUPL Fyn og med i Velfærdsalliancens landsdækkende koordineringsudvalg.
På torsdag i næste uge afholder Velfærdsalliancen et landsdækkende stormøde i Aarhus. Her skal den 12. maj evalueres, og der skal lægges planer for de kommende aktiviteter.
Mange forskellige aktiviteter
Om kort tid starter forhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om økonomiaftalen for 2017.
– Vi skal give de borgmestre, der sidder i bestyrelsen for Kommunernes Landsforening (KL), mod til at sige nej til en aftale, hvis omprioriteringsbidraget stadig er med, selvom finansministeren vil true med bål og brand, siger Kirsten Normann, formand for FOA Aarhus, der er med i Velfærdsalliancen.
Hun ser en stærk folkelig bevægelse som helt nødvendig i forhold til at få KL til at holde fast i sin modstand mod omprioriteringsbidraget.
På sigt handler kampen om langt mere end omprioriteringsbidraget, mener Kirsten Normann. Selvom det forsvinder, er der stadig lagt op til nedskæringer i kommunerne.
– Dybest set handler det om, hvad det er for et samfund, vi vil ha'. Gennem Velfærdsalliancen skal vi skabe et forum og nogle rum, hvor ganske almindelige borgere kan diskutere det. Det kunne for eksempel ske gennem lokale folkemøder rundt omkring i landet, siger hun.
Der er stor enighed om, at Velfærdsalliancen skal fastholde sin lokale forankring. Der er forslag om afholdelse af lokale tillidsmandsmøder, som kan være med til at få debatten om omprioriteringsbidraget ud på arbejdspladserne.
Der er også ideer om større landsdækkende manifestationer, som for eksempel "islandske larmeprotester" foran Finansministeriet og en stor demonstration i forbindelse med Folketingets åbning.
– Der skal være alle mulige aktiviteter fra små aktioner, kampagner på de sociale medier til store demonstrationer, sige Julie Kyndesgaard, formand for Københavns Forældreorganisation, der er med i Velfærdsalliancen.
Flere skal med
Hun understreger også behovet for, at Velfærdsalliancen bliver endnu bredere. Specielt efterlyser hun flere interesseorganisationer, hvis medlemmer bliver ramt af omprioriteringsbidraget.
– Vi har brug for, at mange flere kommer med, for eksempel patientorganisationerne, uddannelsesorganisationerne, og hvor er en organisation som Ældre Sagen, spørger Julie Kyndesgaard.
John Jacobsen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, der også er med i Velfærdsalliancen, efterlyser flere fagforeninger fra det private område i kampen mod omprioriteringsbidraget.
– Vi skal ud til den brede befolkning og slå fast, at det her er en kamp for vores allesammens velfærd, som ikke kan tåle flere nedskæringer. Det er noget, der vedrører os allesammen, ikke kun de offentligt ansatte, understreger John Jacobsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278