Kampen er ikke slut, før nedskæringerne på uddannelsesområdet er taget af bordet!
Hvis regeringen troede, vi ville give op efter den første finanslov, så tog de fejl.
Yasmin Davali, DSF.
Således lyder udmeldingen fra den voksende sammenslutning, Uddannelsesalliancen, der de seneste uger har afholdt stormøder i henholdsvis Odense, Aalborg og København mod Venstreregeringens milliardbesparelser på uddannelser.
– Jeg mener ikke, jeg er naiv omkring de konsekvenser, som de her besparelser allerede nu er skyld i. Men på mødet blev jeg alligevel rystet over, hvor hårdt og bredt besparelserne rammer, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd og talsperson for Uddannelsesalliancen, Yasmin Davali.
Sparekrav kan mærkes
Med finansloven for 2016 vedtog regeringen sammen med støttepartierne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, at spare to procent over de næste fire år på uddannelse og forskning. En del af besparelserne bruges til at finansiere Politiforliget, som også Socialdemokratiet har bakket op om.
Konkret betyder det, at der i alt skal spares ti milliarder kroner. Landets gymnasier, erhvervsskoler og universiteter kommer til at have 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed. De resterende 1,3 milliarder skal findes på forskningsområdet.
Sidste år i oktober etablerede landets elever og uddannelsesorganisationer sammen med en række fagforeninger Uddannelsesalliancen, som skulle gøre op med regeringens pålagte omprioriteringsbidrag og de efterfølgende besparelser på uddannelsessektoren. I dag er 43 organisationer tilsluttet.
Alliance med vokseværk
– Der var mange politikere, der havde regnet med, at de kunne trætte os, og at vi efter efteråret ville accepterer nedskæringerne og holde op med at brokke os, siger Yasmin Davali og tilføjer:
– Hvis regeringen troede, vi ville give op efter den første finanslov, så tog de fejl.
Allerede nu melder institutionerne om fyringer af undervisere og lærere, og en lang række eksperter har tidligere varslet om voldsom kvalitetsnedgang i uddannelserne, når besparelserne får fodfæste.
– Vi sagde allerede i efteråret, at besparelserne vil få fatale konsekvenser på vores uddannelser, og det vil betyde en kvalitetsforskel. Dengang var der ingen politikere, der lyttede, men alt peger jo i retning af, at vi havde ret, siger Yasmin Davali.
I den kommende tid vil Uddannelsesalliancen på Facebook bringe fortællinger fra de tre stormøder for at give et indblik i, hvordan nedskæringerne rammer, og hvorfor det er så vigtigt at fortsætte kampen.
Fastholder pres
Ifølge Veronika Schultz, der er forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og talsperson for Uddannelsesalliancen, er næste skridt en debat i forbindelse med Folkemødet på Bornholm og finanslovsforhandlingerne til efteråret.
Hvad der konkret kommer til at foregår, er endnu ikke planlagt, men Uddannelsesalliancen vil protestere, som de også gjorde i efteråret 2015.
Her arrangerede alliancen demonstrationer i København og Aarhus, hvor op mod 40.000 elever, studerende, lærlinge og undervisere demonstrerede mod milliardbesparelser på uddannelserne. Omkring 70.000 elever nedlagde undervisningen i den forbindelse
– Vi kommer til at blive ved med at lave aktiviteter, der sætter fokus på nedskæringerne. Og vi bliver ved med at råbe politikerne op og vise, hvilke konsekvenser de her nedskæringer har i den virkelige verden, lyder det fra Yasmin Davali.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278