15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Systemfejl koster menneskeliv

Dør før tid

Systemfejl koster menneskeliv

Mange mennesker med psykiske lidelser dør for tidligt på grund af medicin, eller fordi symptomer på fysisk sygdom ikke tages alvorligt af systemet. Det kom frem på høring i Folketinget.

Steen Moestrup.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det femte drab på fire år af en ansat på socialpsykiatriske bosteder fik i forrige uge Folketinget til at afholde høring om forholdene i psykiatrien. 

Mennesker med psykisk sygdom lever op til 15-20 år kortere end andre.

Flere oplægsholdere og deltagere på høringen pegede også på problemet med psykisk syge, der dør for tidligt på grund af medicin eller manglende behandling for fysisk sygdom.

– Hvor mange af jer ved, at der alene i år har været tre dødsfald på grund af systemfejl på det tidligere Ringbo, spurgte Steen Moestrup fra Landsorganisationen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere.

Tre dødsfald i år

– Den ene af de tre var en mand, der døde af et mavesår, der kom alt for sent under behandling. Den anden døde på grund af fejlmedicinering. Personen, der gav medicinen, blev fyret, men stedet har jo et ansvar for at sikre, at der er tid nok for de ansatte til at udføre arbejdet forsvarligt, sagde Steen Moestrup til Arbejderen efter høringen. 

Den tredje beboer døde efter Steen Moestrups oplysninger af en infektion, der kunne være undgået ved bedre omsorg. 

Mia Kristina Hansen, pædagog på Lindegården, fortalte på høringen, at de også har oplevet, at beboere ikke bliver taget alvorligt, når de går til lægen med fysiske sygdomme.

Socialdirektør afviser kritikken

Bostedet Ringbo skiftede efter et drab på en ansat i 2013 navn og hedder nu "Institutionerne på Granvej". Det er Københavns Kommune, der er ansvarlig for stedet. 

Sven Bjerre, direktør i Københavns Socialforvaltning, der er ansvarlig for Granvej, må på grund af sin tavshedspligt ikke udtale sig om de tre dødsfald, men henviser til, at der normalt foretages en kerneårsagsanalyse, når der ikke er tale om et uventet dødsfald. 

– Rigtig mange borgere med sindslidelser på vores bosteder, kæmper også med alkohol og stofmisbrug. Det slider kraftigt på den fysiske sundhed, og derfor ser vi desværre dødsfald som følge af det hårde liv. Personalet på vores bosteder bør altid være opmærksomme på beboernes trivsel og sundhed, men personalet kan ikke tvinge syge borgere til at gå til læge, hvis de eksempelvis ikke selv ønsker det, siger Sven Bjerre.
 
Steen Moestrup afviser, at det er her problemet ligger i forhold til de tre konkrete dødsfald i år.
 
– I de tre sager er der tale om omsorgssvigt eller systemfejl. Her handler det ikke om misbrug eller manglende lyst til at gå til lægen, siger han.

Ifølge det nydannede netværk PsykiatriAlliancen lever mennesker med psykisk sygdom op til 15-20 år kortere end andre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2016 - 07:17   21. jun. 2016 - 15:25

Høring

ur@arbejderen.dk