Antallet af mennesker på flugt fra krig og forfølgelse har sat en ny rekord, viser en netop offentliggjort opgørelse fra FN's Flygtningehøjkommisariat, UNHCR.
På bare ét år - fra udgangen af 2014 til udgangen af 2015 - er antallet af fordrevne mennesker steget med seks millioner til nu hele 65,3 millioner.
Vi vil ikke være med til modtage penge fra EU's ene hånd for at løse problemer, som er skabt af EU's anden hånd.
Jesper Brix, Læger Uden Grænser
De mange flygtninge skyldes, at konflikter og krige varer længere. Eksempelvis har krigene i Somalia og Afghanistan varet henholdsvis tre og fire årtier.
Beskyttelse af flygtninge i fare
Samtidig har EU og de europæiske regeringer besluttet at lukke Europas grænser og aftalt, at Tyrkiet skal forhindre flygtninge i at nå EU. Det har fået Læger uden Grænser til at beslutte, at de ikke længere vil lave nye aftaler med EU eller europæiske regeringer om økonomisk støtte.
– Vi vil ikke være med til modtage penge fra EU's ene hånd for at løse problemer, som er skabt af EU's anden hånd, de lukkede grænser og den manglende mulighed for at kunne søge asyl. Det er som at prøve at sætte et plaster på et sår, der bliver ved med at vokse, siger direktør for Læger uden Grænser i Danmark, Jesper Brix, til Arbejderen.
EU-kommissionen har netop foreslået at overføre ideen bag EU-Tyrkiet-aftalen til mere end 16 lande i Afrika og Mellemøsten. Aftalerne vil betyde nedskæringer i handels- og udviklingsbistand til de lande, der ikke aktivt forhindrer mennesker i at flygte mod Europa. Landene vil til gengæld blive belønnet, hvis de følger EU's ønsker, advarer Læger Uden Grænser.
Blandt de potentielle partnere er Somalia, Eritrea, Sudan og Afghanistan – fire af de ti lande, hvorfra der kommer flest flygtninge.
En farlig præcedens
EU-Tyrkiet-aftalen danner en farlig præcedens, påpeger Jesper Brix.
Den sender et signal til andre lande, der huser flygtninge, om, at man frit kan vælge, om man vil tage sig af mennesker, som er flygtet fra deres hjem, eller at man kan betale sig fra at give mulighed for at søge asyl.
– Læger Uden Grænser kan dagligt se konsekvenserne af de lukkede grænser: Det bliver i nogle tilfælde sværere at få hjælp og medicin frem til flygtninge. Og nogle af de flygtninge, vi arbejder med i de overfyldte og umenneskelige flygtningelejre, er dybt traumatiserede. De lukkede grænser og truslen om at sende dem til eksempelvis Tyrkiet, forværrer deres situation. Det er ikke at drage omsorg overfor mennesker i nød. Det forværrer bare deres tilstand.
De horrible forhold i verdens flygtningelejre skyldes især, at fattige lande i konflikternes nærområder huser over 90 procent af verdens flygtninge, og det er problematisk, påpeger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm:
– Når FN går ud med appeller om støtte til håndteringen af humanitære kriser, ser vi gang på gang, hvordan donorlandene ikke er villige til at støtte i tilstrækkeligt omfang. Når Europa og Danmark står med et stigende antal asylansøgere er svaret restriktioner, udvanding af rettigheder og en kamp om at undgå at tage ansvar. Nærområdet og herunder nogle af verdens fattigste og mest ustabile lande huser mere end 90 procent af verdens flygtninge og fordrevne. Vi kan simpelthen ikke forvente, at de skal gå forrest i håndteringen af denne eskalerende globale udfordring, siger han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278