Hvis et flertal af briterne sætter kryds ved "Leave EU" på torsdag og forlader EU, vil kun 35 procent af danskerne blive i EU.
Hvis briterne stemmer nej, vil danskerne for alvor begynde at tro på, at det kan lade sig gøre at komme ud af EU.
Lave Knud Broch, Folkebevægelsen mod EU
Det viser en meningsmåling blandt 1056 vælgere, som Epinion har foretaget for analyseenheden 4V.
29 procent vil se tiden an og træffe en beslutning senere. Ni procent svarer ved ikke. Mens 23 procent af danskere er klar til at følge med briterne ud med det samme. Fire procent ønsker ikke at svare.
Folkebevægelsen mod EU er ikke i tvivl om, at de kan mobilisere den store vælgergruppe - på næsten 40 procent - der svarer ved ikke eller vil tage stilling senere.
Debat skaber nej-stemmer
– Langt flere danskere vil melde sig ud. Hvis briterne stemmer nej, vil danskerne for alvor begynde at tro på, at det kan lade sig gøre at komme ud af EU. Hvis vi får en folkeafstemning herhjemme, vil mange stemme for dansk exit, hvis vi får en debat om EU's konsekvenser og alternativerne til EU. Hvis nej-siden får lov til at komme på banen og kaster alle kræfter ind, så flytter vælgerne sig, forklarer Folkebevægelsen mod EU's kampagnekoordinator, Lave Knud Broch til Arbejderen.
Han henviser til afstemningerne om retsforbeholdet og euroen, hvor nej-siden var bagud fra start, men halede ind på ja-siden og folk stemte nej efter en grundig debat.
En anden meningsmåling fra Epinion for 4V viser, at hvis briterne stemmer nej, ønsker et flertal - 41 procent mod 38 procent - af de adspurgte en dansk afstemning om EU-medlemskabet.
– Lige nu fører de danske medier en massiv skræmmekampagne med en række eksempler på, hvordan et britisk nej vil skade Danmark og verdensøkonomien. Det påvirker selvfølgelig også vælgerne i Danmark. Nej-siden får kun yderst sjældent lov til at komme til orde, så vælgerne får kun argumenter fra den ene side i debatten. Og så vil vi få hjælp af udviklingen i virkeligheden, for med et nej i Storbritannien vil alle skræmmescenarierne vise sig ikke at holde stik, uddyber Lave Knud Broch.
Mange tvivlere
Ifølge meningsmålingen er cirka 40 procent af danskerne i tvivl om, Danmark bør følge briterne ud af EU.
– Den store tvivlergruppe er udtryk for, at mange danskere ønsker et andet samarbejde end EU. Men mange vælgere kan ikke overskue konsekvenserne af at blive eller forlade EU. Det kan jeg godt forstå. Selv økonomerne er dybt uenige om, hvorvidt medlemskabet er en fordel eller ulempe for Storbritannien, siger analytiker hos 4V, Hother Hennings til Arbejderen.
Han ser den store tvivlergruppe som udtryk for, at EU er "et ufolkeligt projekt".
– Mange kan ikke gennemskue EU. Det er rystende i et demokrati. Politikerne har virkelig et problem. I sidste ende er der ingen tvivl om, at det er denne store tvivlergruppe, der kommer til at afgøre resultatet af en eventuel dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet. Storbritannien er en stor handelspartner og et land, vi sammenligner os med, hvad angår demokrati og holdning til national selvbestemmelse. Derfor vil et britisk nej gøre indtryk, forudser Hother Hennings.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278