30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

90.000 læser hver måned om hjemløse i Hus Forbi

20 år med historier fra gaden

90.000 læser hver måned om hjemløse i Hus Forbi

Hus Forbi fejrer i år 20 års jubilæum. Hjemløseavisen har gennem årene formået at skabe et fundament for landets udsatte og hjemløse og er i dag med til, at bygge broer og nedbryde fordomme mellem mennesker.

Hus Forbi har i dag godt 2.500 registrerede sælgere. Bladet koster 20 kroner, hvoraf de 10 kroner går til sælgeren.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Hjemløshed og udsathed er for alvor blevet en del danskernes bevidsthed, efter det første nummer af hjemløseavisen Hus Forbi udkom i sommeren 1996.

Bladet var tænkt som en engangs-forestilling i anledning af FN's fattigdomsår og Kulturbyåret i København, men kan i år fejre sit 20 års jubilæum.

 I mødet opstår der nogle gode snakke, og en anden forståelse og en åbenhed – og det har Hus Forbi været med til at bane vejen for. 
Karen Thougård Pedersen, tidligere redaktør

– Vi var nogle stykker fra den sociale verden, som satte os sammen for at tænke over, hvordan vi kunne byde ind til kulturby-året. Således at det ikke kun var Det Kongelige Teater og finkulturen, der blev repræsenteret, fortæller Ole Meldgaard, som er tidligere kasserer i Hus Forbi og for nylig blev pensioneret som konsulent fra Kofoeds Skole.

Grundtanken var, at avisen skulle fortælle om livet som socialt udsat og samtidig formidle de synspunkter og holdninger, som udsatte har til samfundet.

Involverer brugerne

Initiativgruppen, som i starten bestod af en en håndfuld socialarbejdere og hjemløse, fik støttemidler fra Socialministeriet til at starte projektet op.

– I 1997 dannede vi Foreningen Hus Forbi, som har til formål at udgive avisen. Det var for at få en organisation, hvor de udsatte og hjemløse kunne være med i selve grundlaget for Hus Forbi, siger Ole Meldgaard og tilføjer:

– Og dengang var der 50 procent af hver. Halvdelen var fra den sociale verden og halvdelen hjemløse. Det var for at sørge for, at rammerne hele tiden var tilstede, for at man kunne udgive avisen. 

Selve indholdsdelen skulle de hjemløse have maksimalt indflydelse på. De havde ideerne til artikler og interviews, som blev realiseret i samarbejde med den tidligere redaktør, Karen Thougård Pedersen.

– Jeg husker det som en meget intens periode, præget af en rigtig god ildsjæle- og græsrodsernergi. Det var også en tid præget af usikkerhed, fordi vi ikke havde nogen fast bevilling eller noget sted at bo, så det var også primitivt – men på den boblende og gode måde, forklarer hun.

I år kan Hus Forbi så fejre sit 20 års jubilæum med et månedligt oplag på 90.000, en redaktion og godt 2.500 registrerede sælgere. Bladet koster 20 kroner, hvoraf de 10 kroner går til sælgeren.

En del af forklaringen på Hus Forbis succes er ifølge Karen Thougård Pedersen, at dem projektet og avisen skal hjælpe, fra starten har været med på ideen og har haft lyst til at bringe den videre ud på gaden til hr. og fru Danmark.

– Det er et projekt og et initiativ, som har gjort en positiv forskel for rigtig mange mennesker, og som har været frontløber for, hvordan man i det sociale arbejde kan involvere brugerne og gøre deres livserfaring til et plus, siger hun.

Hvad skal barnet hedde?

Bernhard Jensen kendte Karen Thougård Pedersen gennem Socialt Udviklingscenter, SUS. Han sad med i den gruppe, der skulle lave forarbejdet til det første nummer af Hus Forbi, og er manden bag navnet:

– Karen ringer til mig en aften og siger, at vi skal beslutte navnet i morgen, og beder mig komme med nogle bud, fortæller Bernhard Jensen.

– Jeg kommer med en del bud – blandt andet "Mor Danmark", og da jeg slynger "Hus Forbi" ud, siger Karen stop!

Der er noget dobbelttydning i ordsammensætningen, som Bernhard Jensen og resten af holdet bag projektet faldt for.

– Hus Forbi rammer meget godt plet i forhold til dem, der siger "det er ikke vores bord", "vi melder hus forbi”, eller "vi melder pas". Samtidig med at hjemløse ikke har noget hus – altså det er forbi med huset, forklarer Bernhard Jensen.

Således fik hjertebarnet sit navn, og den lille gruppe af ildsjæle tog rundt til både herberger, væresteder og kommunale forvaltninger for at rekruttere folk til redaktionsgruppen og for at udbrede avisen.

Ikke kun en sejr 

I Hus Forbis succes er dog også en snært af ambivalens.

– Bladet er jo også et udtryk for, at vi stadig har mange problemer i det her samfund, og at der er meget, vi mangler, og at det ikke går den rigtige vej, siger Ole Meldgaard.

Ifølge Hus Forbi er der nemlig mere end 13.000 hjemløse i Danmark, hvis man regner alle med i løbet af et helt år. 

Men Ole Meldgaard tillader sig at være glad over, at Hus Forbi stadig eksisterer og har det oplag det har.

– Avisen er en fin kanal til at informere om hjemløshed i Danmark og samtidig være talerør og skabe debat om deres situation, siger han.

Karen Thougård Pedersen mener, at avisen har været med til at få hjemløses ressourcer frem og bringer folk tættere sammen.

– Mødet mellem mennesker har været det bærende element helt fra starten. Vi diskuterede i begyndelsen, om avisen også skulle sælges i kiosker, men holdt fast i gadesalget, fordi mødet mellem sælger og køber er med tll at bryde fordomme, siger hun og afrunder:

– I mødet opstår der nogle gode snakke, og en anden forståelse og en åbenhed – og det har Hus Forbi været med til at bane vejen for.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2016 - 07:30   26. aug. 2016 - 07:40

Hjemløseavis

kkp@arbejderen.dk