En række 3F-afdelinger er dybt bekymrede for konsekvenserne af den såkaldte TTIP-handelsaftale, som EU og USA er i gang med at forhandle på plads.
Det er vigtigt at vi får konsekvenserne ud til arbejdspladserne og de fagligt aktive.
Bjørn Haar, 3F Frederiksborg
Derfor bakker de op om den konference om TTIP-aftalen, som Folkebevægelsen mod EU har taget initiativ til på Christiansborg den 25. august.
>> LÆS OGSÅ: Aktivister gør klar til at presse politikere
– Vi har som afdeling vedtaget, at vi er imod TTIP. Derfor bakker vi op om alle gode initiativer, der sætter fokus på konsekvenserne af TTIP-aftalen. Det er vigtigt, at vi får konsekvenserne frem af de forhandlinger, som foregår bag lukkede døre. Det er især vigtigt, at vi får konsekvenserne ud til arbejdspladserne og de fagligt aktive, siger faglig sekretær hos 3F Frederiksborg, Bjørn Haar, til Arbejderen.
Truer den danske model
Han frygter, at den danske model ikke vil overleve, hvis TTIP-aftalen bliver en realitet.
– De danske overenskomster indeholder ofte en aftale om, at lønnen skal stige en vis procentdel over eksempelvis tre år. Det kan være trussel mod de multinationale selskaber, der dermed ikke er sikre på at tjene det samme som sidste år. Og strejker og blokader kan få det svært, fordi de hindrer varernes frie bevægelighed. Derfor er det vigtigt, at vi får en debat om TTIP i 3F, LO og resten af fagbevægelsen, siger han.
Også hos 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus er man bekymret for en kommende TTIP-aftale, som "trækker tænder ud på fagbevægelsen".
– For at sikre frihandel vil EU og USA harmoniserere regler og standarder. Det risikerer at skabe et ræs mod bunden, hvor lønninger og arbejdsvilkår presses. TTIP-aftalen åbner op for, at store amerikanske og europæiske firmaer kan sagsøge den danske regering, hvis den vil indføre skrappere miljø- eller arbejdsmiljølovgivning. Lovgivning mod selskaber kan hurtigt blive bøjet til at være en handelshindring, der truer de udenlandske firmaers profit, siger Jan Sylvest, faglig sekretær hos 3F Transport, Logistik og Byg, til Arbejderen.
Økonomi lig med magt
Han henviser til, at advokater i USA har specialiseret sig i at underminere arbejdsmarkeds- og sociale regler.
– USA har væsentligt lavere standarder end vi har. Eksempelvis eksisterer forsigtighedsbegrebet ikke i USA, og man tillader langt flere farlige kemiske stoffer end i EU. Og USA har ikke tiltrådt ILO-konventionerne, som blandt andet sikrer ret til at organisere sig i fagforeninger og ret til strejke og lave blokader.
– Der findes store multinationale firmaer, hvis økonomi er større end Danmarks bruttonationalprodukt. I dag er økonomi desværre lig med magt. De store firmaer har råd til dyre advokater, mens politikerne vil afholde sig fra at indføre lovgivning eller trække lovgivning tilbage, der sikrer arbejdere miljø og sundhed, siger Jan Sylvest.
Udover de to fagforeninger bakker også 3F København, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, 3F Aalborg og 3F Horsens op om konferencen på Christiansborg.
Flere steder i Europa er der stor folkelig modstand mod frihandelsaftalerne, hvilket har ført til demonstrationer i en række lande. I Tyskland planlægges der demonstrationer mod TTIP i den kommende tid.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278