08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringens psykiatriplan mødes af skarp kritik

Frygt for mere tvang

Regeringens psykiatriplan mødes af skarp kritik

Med nye muligheder for tvang og en række andre tiltag vil regeringen forebygge vold på bosteder for psykisk syge. Udspillet kritiseres af patientorganisationer.

Socialminister Karen Ellemann er varm fortaler for den nye slags tilbud.
FOTO: Simin Læssøe/Scanpix
1 af 1

Makværk og snæver lappeløsning. Patientorganisationer retter en skarp kritik af regeringens udspil til forebyggelse af vold på psykiatriske bosteder.

Bedre Psykiatri frygter, at det bliver en slags "minifængsler."

– Regeringen tager ikke tager hul på de problemer, der ligger til grund for vold på bostederne. Vi ved, at det kan være rigtig svært at blive indlagt, når sygdommen bryder ud i lys lue, de syge bliver afvist på skadestuerne, og mange bliver udskrevet for hurtigt. Der mangler simpelthen ressourcer, senge og hænder og et generelt kvalitetsløft på bostederne, siger Birgit Elgaard, formand for Bedre Psykiatri.

Regeringens udspil er baseret på de forslag, der er kommet fra en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra fem ministerier samt Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. Patientorganisationer og fagforeninger har ikke været med i gruppen.

Kan låses inde

Arbejdsgruppen blev nedsat i juni, efter at en ansat på et bosted tidligere på året blev dræbt af en beboer. I løbet af de sidste fire år er fem ansatte på bosteder eller forsorgshjem blevet dræbt.

Regeringen foreslår, at der skal etableres et nyt tilbud til en mindre gruppe svært psykisk syge med udadreagerende adfærd. Her skal det være muligt at tilbageholde beboere med tvang, låse dem inde, kropsvisitere, undersøge deres værelse, åbne deres post og bestemme hvilke besøg, vedkommende må få.

Der skal være plads til 150 personer, og tilbuddet forventes at stå klar i begyndelsen af 2018.

Birgit Elgaard frygter, at det bliver tale om en slags "minifængsler", hvor man må bruge tvang og magt. 

Derudover har regeringen en række andre forslag rettet mod forbedring af forholdene på alle bosteder. Der drejer sig blandt andet om bedre uddannelse i konflikthåndtering af de ansatte på bosteder, bedre samarbejde mellem de psykiatriske sengeafdelinger og bostederne, samt styrket sundhedsfaglig rådgivning på bostederne. 

Men der er ikke forslag om flere sengepladser, flere ansatte på bostederne eller etablering af flere mindre bosteder, der er specialiseret til at tage sig af meget psykisk syge, der også har et misbrug, uden at bruge tvang. Det er den slags tiltag, som patientorganisationer, fagforeninger og andre interesseorganisationer har efterlyst.

Ikke flere senge og hænder

"Det er et skuffende og utilstrækkeligt resultat, når arbejdsgruppen foreslår en ny tilbudsform, med eget lovgrundlag og helt nye tvangsbestemmelser. Det svarer reelt til en discountudgave af de retspsykiatriske afdelinger, blot med færre ressourcer og mindre retssikkerhed, hvilket kommer til at betyde endnu mere anvendelse af tvangsmuligheder", skriver foreningerne SIND og LAP (Landsorganisationen Af brugere i Psykiatrien) i en fælles pressemeddelelse.

De peger på, at der i stedet er brug for bedre ressourcer på de psykiatriske afdelinger samt mindre og mere specialiserede bosteder.

Helt på samme linje er formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen.

– Man løser ikke problemerne ved at oprette endnu en mellemstation. Der er brug for et grundlæggende løft af almenpsykiatrien, siger han.

Modsat er FOA positiv overfor etableringen af et nyt tilbud, men holder på, at skal der åbnes for brug af tvang, skal tilbuddet høre hjemme under psykiatriloven. Det samme mener Kommunernes Landsforening, mens Danske Regioner vil have det som et tilbud under serviceloven ligesom de nuværende bosteder.

Det spørgsmål kommer arbejdsgruppen ikke med en endelig indstilling til.

FOA kritiserer i lighed med de andre organisationer, at der ikke er sat penge af til flere sengepladser og flere ansatte. Forbundet peger på, at de 300 millioner kroner, regeringen vil sætte af over en fireårig periode, ikke er tilstrækkeligt, og kritiserer samtidig, at regeringen vil tage pengene fra satspuljen.

– Lad os få området på finansloven i stedet for at hente pengene fra satspuljen og dermed andre svage grupper, siger FOA's formand Dennis Kristensen.

Regeringen indkalder nu til forhandlinger om udspillet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. sep. 2016 - 07:56   08. sep. 2016 - 08:00

Psykiatri

ur@arbejderen.dk
Regeringens 8. punkts plan
  1. Etablering af en ny tilbudsform for svært psykisk syge med udadreagerende adfærd.
  2. Styrkede kompetencer og forbedring af arbejdsmiljøet på bosteder. 
  3. Styrket sammenhæng i indsatsen mellem de psykiatriske afdelinger og bostederne.
  4. Styrket indsats for psykisk syge, der også har et misbrug.
  5. Bedre samarbejde om retspsykiatriske patienter. 
  6. Styrket sundhedsfaglig rådgivning på bosteder.
  7. Målrettet visitation.
  8. Styrket indsats mod kriminalitet på bosteder.