Tre gange om ugen åbner Retshjælpen Rusk sin dør i Baggesensgade i København for lejere, migranter, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere, demonstranter og andre, der er blevet klemt af myndighederne og har brug for et godt råd eller hjælp til at klage.
Vi hjælper især udsatte grupper og mennesker uden de store ressourser. Vi hjælper med at forklare folk deres rettigheder.
Helena Reumert Gjerding, Rusk
>> Læs mere om Retshjælpen Rusk på foreningens hjemmeside
Retshjælpen bliver drevet af 17 frivillige jurastuderende og jurister.
– Vi beskæftiger os primært med strafferet og klager over politiet i forbindelse med demonstrationer, men vi hjælper også i sager om familiesammenføring og ret til statsborgerskab, fortæller retshjælper Helena Reumert Gjerding til Arbejderen.
Hun har været aktiv i retshjælpen de sidste fire år. Hun startede som jurastuderende. Nu er hun færdig og arbejder fuldtid i et advokatfirma i København – og er fortsat aktiv i retshjælpen.
– Jeg blev jurastuderende for at gøre nytte i samfundet. Jeg blev aktiv i retshjælpen, fordi jeg mente, at det ville være et godt supplement til min uddannelse at få noget praktisk erfaring, forklarer den unge retshjælper.
783 sager i 2015
Siden 2008 har Retshjælpen Rusk hjulpet hundredevis af borgere med at forstå deres rettigheder og få erstatning eller få den hjælp, de har ret til. Alene sidste år hjalp Rusk med juridisk rådgivning i 783 sager.
– Vi hjælper især udsatte grupper og mennesker uden de store ressourser og flygtninge, der har svært ved at forstå dansk. Vi hjælper med at oversætte breve fra myndighedssprog til almindeligt dansk. Og vi hjælper med at forklare folk deres rettigheder og med at klage eller hjælpe dem videre til en advokat, hvis ikke vi selv er i stand til at tage sagen, fortæller Helena Reumert Gjerding.
Rusk får også en del sager henvist fra andre retshjælpe.
– Dét, der adskiller Rusk fra andre retshjælpe, er, at vi også hjælper med strafferet og politiret, det gør de andre ikke. Det er et problem, fordi man ikke får beskikket en advokat i bødesager. Vi hjælper med at forberede sagen, så den tiltalte kan møde som selvmøder, vi tager også gerne med i retten og møder sammen med den tiltalte, hvis han/hun har brug for det.
Ud over at yde konkret rådgivning laver Rusk også en del oplysende arbejde og oplyser eksempelvis politisk aktive om deres rettigheder under og efter demonstrationer.
Helena Reumert Gjerding er især aktiv i retshjælpens lille satellitkontor i Bispebjerg, der kalder sig FAKTI – en forening for flygtninge og indvandrerkvinder.
Den unge retshjælper har kontakt til tre mennesker på tålt ophold, der ikke kan udvises af Danmark, fordi de risikerer tortur eller dødsstraf. Personer på tålt ophold skal melde sig hver dag hos politiet, og regeringen har netop strammet forholdene, så de risikerer at få fodlænke på. Herudover er myndighederne i gang med flytte dem til en isoleret plantage i Jylland. De første blev flyttet forrige uge.
– Vi har klaget over den opholds- og meldepligt, som personerne på tålt ophold er udsat for. De nye stramninger gør forholdene endnu værre. Lige nu overvejer vi, om vi skal have de her sager for en domstol, fortæller Helena Reumert Gjerding.
Politiet sikrer kunder i butikken
Rusk fik sine egne lokaler i 2009, lige før klimatopmødet i København. Især politiets administrative massefrihedsberøvelser og visitationszoner har skabt en del arbejde for de frivillige retshjælpere.
– Retshjælpen kom for alvor i gang under klimatopmødet. Her fik vi kontakt med hundredevis af demonstranter, der var blevet frihedsberøvet af politiet. Det var Rusk, der samlede de mange sager og sendte dem videre til en række advokater. Domstolene endte med at pålægge politiet at udbetale erstatninger til de frihedsberøvede.
– Og der ligger faktisk stadig en bunke af sager fra demonstranter, som politiet endnu ikke har udbetalt erstatning til. Vi har lige klaget til Statsadvokaten over politiets langsomme sagsbehandling, lyder det fra Helena Reumert Gjerding.
I dag skriver to aktive fra Retshjælpen Rusk deres første blog i Arbejderen.
>> LÆS: Operation små sko
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278