Den 1. oktober mistede 46-årige Anja fra Ringsted 1700 kroner af sin boligstøtte. Hun er en af de mange kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, selvom de er for syge til at klare et almindeligt arbejde.
I starten af 2009 blev Anja sygemeldt efter mange år på arbejdsmarkedet. Kroppen sagde stop.
Du føler dig så afmægtig og ligegyldig. Jeg kæmper for at få mit liv tilbage.
Anja, kontanthjælpsmodtager
Inden da havde hun arbejdet to år i butik, 14 år som slagteriarbejder, to et halv år som dagplejer og to år i hjemmeservice.
Siden da – i snart otte år – har hun gennemført en række forskellige arbejdsprøvninger, behandlingsforløb og kurser. Men Ringsted Kommune mener stadig ikke, at Anja er endeligt afklaret, og vil derfor ikke indstille hende til det fleksjob, hun håber på at få.
Anja er et opdigtet navn, Arbejderen kender hendes rigtige navn, men af hensyn til sin handicappede søn på 13 år vil hun ikke stå frem i offentligheden.
– Han har autisme og er tæt på en depression. Jeg er nødt til at beskytte ham.
Blev mere syg af træning
Anja fik konstateret hypermobilitetssyndrom allerede i teenageårene.
– Siden er det blevet værre og værre, især efter graviditeten, hvor jeg fik bækkenløsning i tredje måned. Det er aldrig faldet rigtigt på plads igen. Jeg har løse skuldre, knæ, hofter, bækken og så videre. Jeg forstuver kroppen mindst 10 gange om dagen, fortæller Anja.
Samtidig lider hun også af fibromyalgi, piskesmæld efter en påkørsel og en stofskiftesygdom.
– De forskellige sygdomme forstærker hinanden og betyder, at jeg har mange smerter og er enormt træt.
Allerede i 2010 udtalte en overlæge med speciale i reumatologi og intern medicin, at Anja næppe fremover vil være i stand til at arbejde på fuld tid.
Siden da har kommunen sendt Anja ud i flere forskellige arbejdsprøvninger, kurser og træningsforløb – afbrudt af lange perioder, hvor der ikke sker noget som helst. Der har været mange sagsbehandlerskift, med deraf følgende stilstand i sagens behandling.
– Hver gang Anja eller vi har presset på for en afklaring ud fra de seneste arbejdsprøvninger, har vi fået at vide, at praktikbeskrivelserne og lægeudtalelserne er blevet for gamle. Og der er blevet igangsat en ny arbejdsprøving og indhentet nye lægeudtalelser, siger Kate Sørensen, socialrådgiver hos FOA Sjælland, der har hjulpet Anja med hendes sag.
På et tidspunkt blev Anja sendt ud i et kursus for at lære at skrive bedre jobansøgninger.
– Men så fandt kommunen ud af, at det jo er svært at lære det, når jeg ikke er afklaret endnu og kan beskrive, hvad jeg kan klare, siger Anja.
– Jeg blev også sendt ud i noget træning, som jeg ikke kunne tåle. Når jeg sagde, at jeg blev mere syg af det, fik jeg at vide, at jeg lige skulle blive ved lidt endnu. Min krop var så overbelastet, at den næsten gik i chok, tilføjer hun.
Føler sig ydmyget
Anjas helbred er blevet dårligere i løbet af de snart otte år på kontanthjælp. Og psykisk har det været en voldsom rutsjetur.
– Det har været forfærdeligt og ydmygende. Man føler sig hverken hørt eller forstået. Jeg har rykket sagsbehandlerne gang på gang, men man får ikke noget konkret svar. Du føler dig så afmægtig og ligegyldig. Jeg kæmper for at få mit liv tilbage, blive en del af samfundet og få nogle rettigheder igen. Du har ingen rettigheder, når du er på kontanthjælp.
Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. De efterfølgende to år skete der intet som helst i Anjas sag.
– Det var heller ikke en let situation for kommunerne. Den store reform blev vedtaget den 17. december 2012 og trådte så i kraft allerede fra årsskiftet. Og både vejledning og bekendtgørelser omkring de nye love var forsinkede, fortæller Kate Sørensen.
I 2015 går Ringsted Kommune endelig i gang med at lave en revalideringsplan for Anja.
Det betyder, at Anja bliver undtaget fra den nye 225-timers-regel, hvor kontanthjælpen bliver beskåret, hvis man ikke har 225 timers ordinært arbejde om året.
Anja er ikke i stand til at klare et ordinært arbejde. Hun håber på at få et fleksjob og vurderer, at hun på nuværende tidspunkt vil kunne klare at arbejde omkring tre timer om ugen.
Endnu en arbejdsprøvning
I slutningen af september var Anja endelig indkaldt til møde med rehabiliteringsteamet i kommunen. De mente, at hun var berettiget til fleksjob, men sagde, at resultatet af de sidste arbejdsprøvninger var for gammelt, så hun skal nu igennem et ressourceforløb på op til to år, før et fleksjob kan komme på tale.
– Det er så skuffende. Jeg havde jo håbet på at få det fleksjob nu efter otte år. Det eneste gode er, at jeg ikke længere bliver ramt af kontanthjælpsloftet, når jeg skal ud i ressourceforløb, siger Anja.
Der ligger ikke nogen plan for, hvad der skal ske i ressourceforløbet, udover at hun skal i endnu en praktik og vist nok også have en mentor.
Godt nok mister Anja så alligevel ikke de 1700 kroner på grund af kontanthjælpsloftet, men hun har nu udsigt til op til to år yderligere på en ydelse, der svarer til kontanthjælp. I stedet for at komme over på den noget højere indtægt i fleksjob.
– Det er så surt. Man overlever bare, man lever ikke. Jeg har i årevis ikke haft råd til nyt tøj for eksempel. Det er vigtigere at bruge de få penge på min søn, siger Anja.
Kate Sørensen understreger, at Anjas sag ikke er et enkeltstående tilfælde.
– Vi har andre sager, der også er trukket ud i årevis både i Ringsted og i andre kommuner. Der er mange i kontanthjælpssystemet, som slet ikke burde være der, fordi de er syge, siger socialrådgiveren.
Arbejderen har spurgt arbejdsmarkedschef fra Jobcenter Ringsted, Susanne Frydenlund, om det er almindeligt med så lang en sagsbehandlingstid, og om hun finder det acceptabelt.
"Der kan være mange årsager til, at en sag har et langt forløb. Det er forskelligt fra sag til sag, hvad der kan ligge til grund for det. Jeg er ked af, at en enkeltsag skal tages op som et eksempel på et generelt billede på sagsbehandlingstiden", skriver Susanne Frydenlund i en mail.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278