FOA Sjælland har på baggrund af Anjas sag, der beskrives her på opslaget, rettet henvendelse til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Borgernes retssikkerhed er under et voldsomt pres.
Kate Sørensen, socialrådgiver
Fagforeningen foreslår, at syge mennesker, der har været på kontanthjælp i årevis ene og alene på grund af en langsom og mangelfuld sagsbehandling fra kommunens side, skal undtages fra kontanthjælpsloftet.
I de tilfælde hvor disse mennesker nu mister en del af deres indtægt på grund af kontanthjælpsloftet, mener FOA Sjælland, at kommunen bør dække deres økonomiske tab.
Ministeren vil ikke
Formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, er enig i, at langvarigt syge ikke bør være på kontanthjælp. Men han mener ikke, at der skal indføres mulighed for at blive undtaget fra kontanthjælpsloftet.
– Kommunerne burde for lang tid siden have taget fat i de her mennesker og fundet ud af, hvad der skal ske med dem. Hvis kommunerne lever op til loven, er vi ikke nødt til at lave undtagelser, siger Bent Bøgsted.
Han henviser i stedet til, at beskæftigelsesministeren nu forsøger at skaffe penge i satspuljeforhandlingerne til en gennemgang af alle de mennesker, der har været mange år på kontanthjælp, for at få vurderet, om de i stedet skal have bevilget for eksempel et ressourceforløb eller et fleksjob.
Det er ikke sat nogen tidsfrist på, hvornår en sådan gennemgang skal være færdig. I mellemtiden vil syge kontanthjælpsmodtagere blive ramt af kontanthjælpsloftet.
Heller ikke forslaget, om at kommunerne skal erstatte disse menneskers økonomiske tab, vækker genklang hos Bent Bøgsted.
– Jeg tør ikke sige, om vi kan stille et sådant krav om erstatning. Det tror jeg ikke, at vi kan få beskæftigelsesministeren med på. Han vil sige, at de jo kan klage til Ankestyrelsen over for lang sagsbehandlingstid, siger Bent Bøgsted.
Kritik af ankeinstans
Men Ankestyrelsen er en del af problemer, mener Kate Sørensen, der er socialrådgiver hos FOA Sjælland.
– Ankestyrelsen varetager ikke den svage parts interesser. Vi ser hvordan lægelige udtalelser tilsidesættes ikke kun af kommunerne, men også af Ankestyrelsen. Borgernes retssikkerhed er under et voldsomt pres, siger Kate Sørensen.
Hun henviser til den reform af ankesystemet, der blev gennemført i 2013, hvor beskæftigelsesankenævnene blev nedlagt, og Ankestyrelsen blev eneste klageinstans.
I dag er det er jurister, der sidder i Ankestyrelsen og laver lægefaglige vurderinger.
– I stedet burde der være en tværfaglig behandling i ankeinstansen, hvor der også var folk med kendskab til arbejdsmarkedet og læger med. I dag mangler der helt nogen som ved, hvad det vil sige at arbejde på det ufaglærte område.
Derudover mener Kate Sørensen også, at borgerne skal have ret til at søge om et ressourceforløb, og at der skal sikres en langt mere helhedsorienteret vurdering af syge mennesker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278