Hvis du er født kvinde, er det tid til at parkere firmabilen, skifte den sidste ble eller lægge journalerne på hylden... Det er nemlig din sidste arbejdsdag i dag!
Det er vigtigt hele tiden at have fokus på den her problematik, således at vi ikke falder i søvn, og tror vi har ligestilling.
Verne Pedersen, SL
Det er det i hvert fald, hvis man skal følge det løngab, der er mellem kvinder og mænd i Danmark i dag.
– Kvinder tjener nemlig i gennemsnit 15,7 procent mindre end mænd. Og hvis kvinder så skal arbejde tilsvarende mindre, så er 11. november den sidste arbejdsdag, forklarer Joan Prahl, der er forbundssekretær i FOA, som organiserer 131.754 kvindelige medlemmer.
Det er fagorganisationerne FOA, 3F, HK, Sundhedskartellet og SL, som siden 2010 har kørt kampagnen "Kvindernes Sidste Arbejdsdag". Det gør de for at sætte fokus på, at Danmark i 40 år har haft en ligelønslov, men trods det er der fortsat lønforskel mellem mænd og kvinder.
40 år med ligelønslov
– Det er vigtigt hele tiden at have fokus på den her problematik, således at vi ikke falder i søvn, og tror vi har ligestilling, siger Verne Pedersen, næstformand for Socialpædagogernes Landsforbund, SL.
Forskellen mellem mænd og kvinders løn skyldes blandt andet, at det danske arbejdsmarked er stærkt kønsopdelt i typiske mandefag og typiske kvindefag.
Eksempelvis er langt flere kvinder end mænd ansat i den offentlige sektor, mens mænd i højere grad er beskæftiget i den private sektor. Og de typiske mandefag er lønnet højere end de typiske kvindefag.
– Tidligere sagde man, at kvinder bare skulle uddanne sig, så vi kom op på samme uddannelsesniveau. Men kvinder uddanner sig som aldrig før, men der er stadig et løngab mellem samme uddannelsesniveau, forklarer Verne Pedersen og tilføjer:
– Der er en lønforskel på uddannelser som byggefagskonsulent og socialpædagog eller sygeplejerske, men uddannelseslængden er den samme, påpeger Verne Pedersen.
– Det er et problem, at vi synes det er mere værd at arbejde med teknik og transport, end det for eksempel er at arbejde med mennesker, siger hun.
Regeringen spænder ben
Ifølge FOA's forbundssekretær, Joan Prahl, vil det fremover blive sværere at gennemskue forskellene i mænd og kvinders løn.
– Vi fik i sin tid indført, at man kunne trække statistikker fra virksomheder, så vi kunne få et billede af, hvordan mænd og kvinder er lønplaceret i forhold til hinanden.
Der har regeringen nu afskaffet.
– Regeringen har gjort vilkårene ringere for at skabe synlighed omkring den løndifference, der er mellem mænd og kvinder, og det er ret problematisk, påpeger Joan Prahl.
– Jeg ved jo godt, at vi ikke får ligeløn hverken i dag eller i morgen, men derfor må vi ikke opgive kampen for at skabe lige adgang og lige vilkår for løn. Selvfølgelig bør det ikke være sådan, at bare fordi man er kvinde, så er det rimeligt, at man er lavere lønnet, at det arbejde vi laver er mindre værd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278