19 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mere togtrafik i udbud i 2020

Plan fra regeringen

Mere togtrafik i udbud i 2020

Al statslig regional togtrafik vest for Storebælt skal sendes i udbud hos private og udenlandske firmaer i år 2020, mener regeringen, der har flertal bag sig.

Tyske Arriva glæder sig over udsigten til flere udliciteringer af den danske togdrift.
FOTO: Arriva.dk
1 af 1

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) vil sende endnu flere togstrækninger i udbud hos private og udenlandske transportselskaber.

Og det vil en ny regering næppe ændre på. Der er nemlig borgerligt flertal for at samle al statslig togdrift på regionalbanerne vest for Storebælt i én udbudspakke.

Vi vil gerne have en større bid af kagen. Vi ser gerne et liberaliseret togmarked. Det her er en god start.
Morten Larsen, Arriva

Siden 2003 har Arriva stået for togdriften på en række midt- og vestjyske strækninger. I december 2020 skal disse strækninger sendes i udbud igen. Det vil regeringen udnytte til at få endnu flere strækninger udliciteret.

- Det er Trafik- og Byggestyrelsens anbefaling, at det nuværende udbud i Midt- og Vestjylland udvides til også at omfatte strækningen fra Struer til Vejle og strækningen fra Odense til Svendborg, sagde Hans Christian Schmidt på et samråd i Transportudvalget i forrige uge.

Vil have en større bid

Udsigten til flere udbud vækker glæde hos det tyske togselskab Arriva.

- Vi synes, at det er en rigtig god ide med flere udbud, så vi kan byde ind på endnu flere strækninger. Vi er glade for vores togforretning i det midt- og vestjydske. Og vi vil da også gerne have en større bid af kagen. Vi ser gerne et liberaliseret togmarked. Det her er en god start, siger Arrivas pressetalsmand, Morten Larsen, til Arbejderen.

Udover Venstre bakker også Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti op.

- Vi ser gerne, at det nuværende udbud i Midt- og Vestjylland bliver udviddet til også at gælde Struer og Vejle og Odense og Svendborg og gerne helt op til Fredericia. Også selvom det vil medføre, at der ikke kan køre tog direkte til København. Men det er så få passagerer, vi taler om, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, til Arbejderen.

Togpersonalets fagforeninger frygter, at udliciteringen vil forringe løn- og arbejdsforhold.

- Man kan frygte, at en ny byder fjerner de gode vilkår, vi i årevis har kæmpet hårdt for at forhandle hjem til vores medlemmer. Der skal ikke konkurreres på, hvem der kan undergrave overenskomsten mest muligt. Risikoen er, at en ny byder afgiver et lidt for godt tilbud for at vinde kontrakten og efterfølgende forringer løn- og arbejdsvilkår for at hente pengene hjem igen, siger Dennis Jørgensen til Arbejderen.

Han er formand for HK Trafik & Jernbane, der blandt andet organiserer de ansatte i billetsalget.

5000 ned i løn

Sidste år udliciterede DSB rengøringen af tog, vedligeholdelse af billetautomater og ejendomsforvaltningen til rengøringsgiganten ISS for at spare 250 millioner kroner over de næste fem år.

- Det er eksempel på et udbud, som har ført til massivt forringede lønvilkår. Forud for overdragelsen til ISS opsagde DSB de ansattes tillæg for eksempelvis overarbejde. I stedet blev de de tidligere DSB-folk hyret til ISS' overenskomst. ISS ønskede ikke at videreføre de tillæg, vi havde kæmpet igennem i DSB. Det har betydet en voldsom lønnedgang på op til 5000 kroner om måneden. Det var ikke en pæn udbudsproces. Det ønsker vi ikke gentager sig, siger Henrik Horup til Arbejderen.

Han er formand for Dansk Jernbaneforbund, der organiserer 5200 togførere og lokomotivførere.

Hvis transportministeren kommer igennem med sin udbuds-plan kan rejsende på Struer-Vejle strækningen ikke længere køre direkte til København. I stedet må de stå af og skifte og vente på et nyt tog.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. nov. 2016 - 10:16   15. jun. 2017 - 16:01

Togtrafik

ml@arbejderen.dk
Privat togdrift i Danmark

I 2003 blev togtrafikken i Midt- og Vestjylland udliciteret som en forsøgsordning.

Arriva vandt opgaven, der løber frem til 2020. Herefter vil regeringen udbyde strækningen igen, sammen med endnu flere strækninger.

Arriva har tidligere meldt ud, at selskabet også gerne vil overtage passagerstrækninger på Sjælland - især strækningerne København-Kalundborg, København-Esbjerg og København-Sønderborg.