Det kan godt være, at VLK-regeringens nye ministre havde de store smil fremme, da de i går trådte ud på pladsen foran Amalienborg. Men hos tillidsrepræsentanter på landets arbejdspladser vækker den nye trekløverregering derimod bekymring.
Det er fandme bekymrende.
Thomas Fischer, tillidsmand
Her betegnes regeringens ambitioner om minimal offentlig vækst og lavere skatteindtægter som asociale og ærgerlige:
– De skulle hellere bruge penge på omsorg og pleje i stedet for skatteomlægninger, der igen kommer de rigeste til gode, siger Thomas Fischer, fællestillidsmand på Aalborgs største industrivirksomhed Siemens Wind Power.
De rige bliver rigere
Han bryder sig ikke om, at regeringen vil øge de offentlige udgifter med blot 0,3 procent om året og fastfryse grundskylden frem til 2021. Sidstnævnte vil efter Thomas Fischers opfattelse især komme de rigeste og dem med de største grundværdier til gode.
– I forvejen er det dem med flest penge, der snyder i skat og forsøger at smyge sig uden om. Sæt nogle flere penge af til Skat, så myndigheden kan hive penge hjem til fælles gavn, siger tillidsmanden.
Heller ikke Lars Jensen, der er tillidsrepræsentant for murerne i firmaet Combi Byg A/S, bryder sig om den nye borgerlige liberale regering. Dens forslag om at øge arbejdsudbuddet, blandt andet ved at sætte pensionsalderen op, gør ham ligefrem rasende:
– Det er jo ikke arbejdskraft, der mangler, men arbejdspladser. At folk skulle kunne arbejde flere år end i dag, det er helt utænkeligt. Tempoet på en byggeplads er enormt og tidsplanerne stramme, siger Lars Jensen som i stedet foreslår, at man sætter arbejdstiden ned og deles om det arbejde, der er.
Et ben i graven
Også Thomas Fischer bliver forarget over, at folk nærmest skal stå med det ene ben i graven, før de kan gå på pension.
– Det er fandme bekymrende. Vi har folk her på fabrikken, som stadig har syv-otte år tilbage på arbejdsmarkedet, men som har svært ved at holde til arbejdet rent fysisk. Det burde være sådan, at hvis man har arbejdet et bestemt antal år, så har man ret til pension, siger Thomas Fischer.
Lars Jensen tvivler desuden på, at arbejdsgiverne vil beholde folk eller ansætte nye, med mindre de kan arbejde på fuld kraft.
– Det vil skabe yderligere usikkerhed på arbejdsmarkedet. Folk vil få problemer med at optjene timer, så de kan få dagpenge. Ryger de først ud af dagpengesystemet, risikerer de ikke at komme ind igen og de kan måske heller ikke få kontanthjælp. Det er skruen uden ende.
Pressede ansatte
I Aarhus er medlemmerne af fagforeningen FOA i forvejen rigeligt presset af kravene indenfor social- og sundhedsområdet, mener Annie Schacht, formand for Social- og sundhedsassistentklubben. Udsigten til minimal investering i det offentlige gør hende harm.
– Jeg er dobbelt bekymret for, at FOA's medlemmer kommer til at rende endnu hurtigere, end de gør allerede. Og jeg håber virkelig, at medlememrne er i stand til at sige fra, hvis de skal udføre flere opgaver, uden at der tilføres yderligere ressourcer, siger Annie Schacht til Arbejderen.
Du kan læse regeringens grundlag HER.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278