En totalovervågning af danskerne…
Sådan lyder advarslen fra IT-Politisk Forening og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International om det omfattende lognings-forslag, som justitsminister Søren Pind (V) fremlagde kort før sin aftrædelse.
Det er ekstremt indgribende, fordi de her oplysninger vil blive registreret hele tiden.
Jesper Lund, IT-Politisk Forening
Forslaget pålægger teleselskaberne at logge (gemme), hver gang en mobiltelefon sender data. Det sker mange gange om dagen. Også uden at vi lægger mærke til det.
I dag gemmer teleselskaberne kun oplysninger, hver gang en borger har sendt en sms eller ringet fra sin mobil. Disse oplysninger kan bruges til at finde ud af, præcis hvor en borger befinder sig og hvornår.
Alt tyder på, at forslaget vil blive ført videre af den nyudnævnte justitsminister Søren Pape Poulsen (C). Den nye regering har nemlig gjort logning af danskernes data på mobilen og på internettet til en del af regeringsgrundlaget.
Overvåget mens du sover
Ifølge Justitsministeriet skal der laves nye regler, der gør det "… muligt for politiet at få oplysninger om, hvor en potentiel gerningsmand har befundet sig. Det kan politiet allerede i dag med almindelige mobiltelefoner, men med de nye regler vil smartphones mv. - der bruger internettet - også være omfattet".
– Det er ekstremt indgribende, fordi de her oplysninger vil blive registreret hele tiden. Så i praksis er der tale om en fuldstændig kortlægning af vores færden i det fysiske rum, siger formand for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.
Forslaget blev præsenteret på et møde i Justitsministeriet fredag den 18. november, hvor politiet, Rigspolitiet og en række menneskerets- og it-organisationer deltog.
– Mobiltelefoner henter konstant opdateringer ned til dine apps, som eksempelvis vejrudsigten, Facebooks og så videre, uden at du lægger mærke til det. Din telefon henter også data ned, mens du sover. Når din telefon sender data, kan politiet se, hvor du har sovet. Hidtil har det krævet en aktiv handling - altså et opkald eller en sms - som er blevet gemt. Men fremover foregår logningen og overvågningen også i det skjulte, fordi du ikke ved, hvornår din telefon sender data, uddyber Jesper Lund.
På mødet den 18. november deltog også Amnesty, der kritiserer, at der slet ikke er nogen retspolitisk diskussion af det rimelige i at foretage en omfattende registrering af, hvor danskerne befinder sig et halvt år tilbage i tiden.
– Det her bør være et wake-up call til hele den danske befolkning, om at regeringen vil overvåge os døgnet rundt og have endnu bedre muligheder for at finde ud af, hvor vi befinder os, hvornår, siger Amnestys pressechef Ole Hoff-Lund til Arbejderen.
Løftebrud
Både Liberal Alliance og De Konservative har, før de kom i regering, taget afstand fra overvågningen af danskerne via mobiltelefon og nettet.
"Systematisk overvågning af alle danskere, fordi enkelte ikke kan opføre sig ordentligt, er ganske enkelt ude af proportioner", lød det blandt andet fra Søren Pape Poulsen i februar i en pressemeddelelse "Nej til logning af internetaktivitet", før han blev ny justitsminister.
Og før Liberal Alliances Anders Samuelsen blev udnævnt til udenrigsminister, konfronterede han i Folketingets spørgetime i februar statsministeren om netop logning:
"Det svarer til, at hver eneste dansker fra nu af har en agent gående bag ved sig, som tager notater, og som lover ikke at offentliggøre de her notater, medmindre der kommer en grund til det. Det vil sige, at vi alle sammen per definition er under mistanke reelt set. Det er det, der er problemet", lød det blandt andet fra Anders Samuelsen.
Nu er planerne om at logge oplysninger om danskernes data på mobiltelefonen og på internettet skrevet ind i det regeringsgrundlag, som den nyudnævnte VLAK-regering fremlagde i søndags. I et særskilt afsnit om logning står blandt andet:
"Politiet skal have effektive og moderne efterforskningsredskaber, så de kan bekæmpe kriminalitet og beskytte os alle. Regeringen vil derfor i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278