Regeringen og den USA-ledede koalition, som deltager i krigen mod IS, hemmeligholder den 1200 sider lange rapport om, hvorfor jagerfly - heriblandt danske F-16 fly - den 17. september bombede og dræbte en stor gruppe syriske soldater.
Koalitionen har kun offentliggjort et fire sider langt notat fyldt med sorte streger.
Det er naturligvis beklageligt, at der blev begået en fejl ved luftangrebet den 17. september 2016.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen
Ifølge koalitionen blev der begået en række menneskelige fejl forud for angrebet. Blandt andet blev målet for tidligt udpeget som Islamisk Stat. Der blev ikke brugt nok tid på at validere oplysningerne og tage de nødvendige forbehold, før målet blev præsenteret for de militære beslutningstagere.
>> Læs USA-koalitionens konklusioner her
Ifølge koalitionens notat blev mindst 15 dræbt under angrebet, mens Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har rapporteret, at 83 blev dræbt den dag, angrebet fandt sted. Tidligere har den danske forsvarskommando meldt ud, at over 60 syriske soldater blev dræbt i angrebet.
Generalmajor Flemming Lentfer, chef for Operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando, afviser, at de danske styrker har dræbt syriske soldater.
- Jeg kan oplyse, at de danske kampfly ramte fire pansrede, militære køretøjer ved brug af fem præcisionsbomber. Der er ikke er noget, der tyder på, at de pansrede køretøjer var bemandede på tidspunktet for angrebet, siger generalmajor Flemming Lentfer, som også understreger, at "det danske personel har handlet i god tro".
Han fremhæver også, at "angrebene straks blev afbrudt, da der fra russisk side kom meldinger til koalitionens hovedkvarter om, at en syrisk militærposition var blevet ramt".
Forbeholden beklagelse
USA og Australien - der også deltog i angrebet - var hurtige til at beklage angrebet, som blev fordømt af både Syrien, Rusland, Bolivia og Iran.
Den danske beklagelse var imidlertid noget mere forbeholden:
– Jeg vil slet ikke gå ind i forskellige scenarier, før vi har vished for, om vi overhovedet har ramt syriske soldater. Indtil nu er det russiske forlydender. Jeg synes, at vi skal have andre og mere troværdige kilder, inden jeg vil konkludere på noget, lød det fra daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) i TV2 den 19. september - to dage efter angrebet.
Efter at have set rapporten fra USA er den nuværende forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, klar til at "beklage" angrebet:
– Det er naturligvis beklageligt, at der blev begået en fejl ved luftangrebet den 17. september 2016. Det danske forsvar og koalitionen har allerede iværksat supplerende tiltag, så vi fremover forhåbentlig undgår lignende hændelser.
>> LÆS OGSÅ: Pinlig mangel på beklagelse
Den nye forsvarsminister ønsker dog ikke at blive interviewet af Arbejderen eller svare på spørgsmål på mail om undersøgelsen og de danske F-16 flys deltagelse i angrebet.
Allerede forud for krigen advarede forsker i folkeret i militære operationer på Forsvarsakademiet, Kenneth Øhlenschlæger Buhl, i Arbejderen om, at krigen er utrolig kompleks med syriske landtropper, oprørere og en civilbefolkning på jorden.
Ø: Ikke godt nok
Enhedslisten mener, at Danmark bør overveje, om vi fortsat skal være med i den USA-ledede koalition, der bomber i Irak og Syrien.
- Det er ikke nok at tilskrive det her menneskelige fejl. Der skal leveres klare svar på, hvordan de vil sikre at det ikke går galt igen. Hvis det her ikke fører til grundlæggende ændringer af processerne, må forsvarsministeren øjeblikkeligt trække Danmark ud af koalitionen, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.
Hun mener, at forløbet sætter spørgsmålstegn ved koalitionens troværdighed.
- Det her viser tydeligt, at vi ikke kan regne med informationerne fra USA og koalitionen. Det er ekstremt alvorligt, fordi der også er en kæmpe risiko for civile, når der bliver bombet i Syrien og Irak. Vi har gang på gang hørt at bombningerne i Syrien og Irak sker med stor præcision, men nu kan vi jo se, at danske fly er blevet sat til at bombe på et fuldstændig forfejlet grundlag leveret af USA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278