Der er ikke belæg for påstanden om, at private plejehjem sikrer en bedre kvalitet end de offentlige, viser en ny forskningsrapport.
Intet tyder på, at det giver bedre kvalitet at overgive plejecentre til private.
Dennis Kristensen, FOA
På nogle områder leverer de offentlige plejehjem en lidt bedre kvalitet, mens de private er lidt bedre på andre områder. Men det overordnede billede er, at de offentlige og private plejehjem ligner hinanden meget, konkluderer forskerne.
– Vi får ofte tudet ørene fulde med, hvor fantastisk alting bliver, hvis bare vi privatiserer. Men intet tyder på, at det giver bedre kvalitet og mere for pengene at overgive plejecentre til private, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
Rapporten er en del af et større forskningssamarbejde mellem universiteterne i Roskilde og København samt Det Nationale Institut for Kommuner og Regioners Analyse og Forskning.
Undersøgelsen ser kun på kvaliteten og forholder sig ikke til økonomien. Der tages for eksempel ikke højde for om de private plejehjem på grund af en højere brugerbetaling har flere penge til rådighed.
Færre fastansatte
Undersøgelsen hæfter sig blandt andet ved, at de private plejehjem har færre fastansatte og flere timelønnede end de offentlige.
"Det må anses som en væsentlig kvalitetsparameter, da borgerne i høj grad efterspørger kontinuitet blandt medarbejderne, og det er sværere at indfri med timelønnet personale", skriver forskerne.
De private plejehjem har også flere ufaglærte ansatte og bruger flere frivillige end de offentlige.
De offentlige plejehjem fremhæves derudover for at sikre en større kvalitet i forhold til patientsikkerhed og medicinhåndtering.
Undersøgelsen ser blandt andet på embedslægens tilsynsrapporter om den konkrete pleje. Her er der en tendens til, at private plejehjem får mere kritik end de offentlige.
De private plejehjem omfatter både såkaldte friplejehjem og udliciterede plejehjem, hvor der begge steder er mulighed for at trække et eventuelt økonomisk overskud ud af driften.
Hvis der alene ses på de udliciterede plejehjem, er der en markant forskel i forhold til kritik fra embedslægen. 30 procent af de udliciterede plejehjem har fået alvorlig kritik mod fem procent af de kommunale.
Men forskerne understreger, at der er en ret stor statistisk usikkerhed, da kun 10 udliciterede plejehjem er med i undersøgelsen.
Der er også en række områder, hvor de private plejehjem scorer bedre på kvalitet end de offentlige. De registrerer færre ulykker og skader blandt beboerne. De laver også i højere grad maden på stedet og lægger mere vægt på individuelle rehabiliteringsforløb for beboerne.
Dansk Erhverv jubler
De konklusioner vækker begejstring hos Dansk Erhverv, der organiserer mange af de private plejehjem.
– De private er på flere punkter bedre end kommunale plejehjem, når det gælder den individuelle service, siger Rasmus Larsen Lindblom, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.
– Med rapporten i hånden bør kommunerne derfor konkurrenceudsætte langt flere kommunale plejecentre. Det kan også være ved at invitere flere private ind i etableringen af de populære friplejehjem som alternativ til de klassiske kommunale plejecentre, lyder hans opfordring.
Den opfordring er den nye regering parat til at følge. Regeringsgrundlaget har fokus på øget privatisering overalt i den offentlige sektor. Blandt andet skal der indføres måltal for, hvor meget kommunerne skal udlicitere.
Langt de fleste plejehjem er stadig kommunale. Men de private er i vækst. Der er i dag 15 udliciterede plejehjem og 76 friplejehjem.
>> LÆS HELE RAPPORTEN HER
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278