19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Konkurs nummer 36

Nedtur i den private pleje

Konkurs nummer 36

Med den seneste konkurs i et privat plejefirma har der været 36 konkurser siden 2013. Konkurserne berører både borgere og ansatte. FOA frygter, at udviklingen fortsætter.

Det er hårdt ved både borgere og ansatte, når private plejefirmaer går konkurs, mener FOA.
FOTO: Torkil Adsersen/Scanpix
1 af 1

Den 2. januar blev plejefirmaet OP Plejeservice ApS erklæret konkurs ved skifteretten i Aalborg.

Hvis jeg kunne bestemme, skal man helt lade være med at udlicitere.
Kristian Gaardsøe, FOA Aalborg

Hermed når antallet af konkurser blandt private firmaer, der forsøger at gøre forretning ved at støvsuge og hjælpe ældre og plejekrævende borgere, op på 36 siden 2013.

Det er fagforbundet FOA, der har styr på tallene, der kan ses på www.konkursindex.dk. Heraf fremgår det også, at minimum 11.648 borgere og 1.844 ansatte er blevet berørt af konkurserne. 

Frygter nye konkurser

Forbundsformand Dennis Kristensen tror ikke, at den seneste konkurs bliver den sidste - tværtimod frygter han, at udviklingen fortsætter og endda risikerer at tage til.

– Det er en meget trist udvikling. Jeg frygter, at konkurserne vil vokse, i takt med at kernevelfærden udsættes for konkurrence fra det private, siger forbundsformanden og fortsætter:

– Jeg synes, at de ansvarlige politikere skal stoppe op og tænke sig meget grundigt om, for konkurserne går hårdt ud over de ældre borgere og de ansatte.

Kristian Gaardsøe er formand for FOA Aalborg. Også han beklager endnu en konkurs - den femte blandt private plejefirmaer på blot to år - i Aalborg Kommune.

– Hvis jeg kunne bestemme, skal man helt lade være med at udlicitere. Velfærdsopgaver befinder sig nu engang bedst på offentlige hænder, siger Kristian Gaardsøe til Arbejderen.

Med håret i postkassen

OP Plejeservice afbrød i juleferien samarbejdet med Aalborg Kommune, der med få timers varsel stod med ansvaret for 58 ældre borgere i Nibe-område. De cirka 20 ansatte modtog brev fra virksomheden om, at der ikke blev udbetalt løn for december måned.

Aalborg Kommune forsøger fremover at dække sine egne udgifter, når et firma går konkurs.

Fra 1. marts skal private leverandører, både allerede godkendte og nye der kommer til, stille med en bankgaranti, hvis størrelse afhænger af antallet af kunder.

– Men personalet kommer til at stå med håret i postkassen. De står uden arbejde, og de skal vente på at få den løn, de har til gode, siger Kristian Gaardsøe.

Kommunernes ansvar

Arbejdsgiverforeningen Dansk Industri, der organiserer nogle af de største virksomheder inden for pleje- og omsorgsområdet, erkender, at branchen har et ansvar. Dog bør konkurserne ikke sætte en stopper for privat ældrepleje.

– Naturligvis har branchen og leverandørerne et ansvar - og det tager vi meget alvorligt. Men det er altså den enkelte kommune, som på dette område opstiller rammerne, der kan sikre et sundt og bæredygtigt marked, siger branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen til Nordjyske Stiftstidende.

Jo mere jo bedre

Står det til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), så ser han gerne endnu mere konkurrenceudsættelse end i dag. Han har sagt, at han går ind for at lade private stå for så stor en del af den offentlige service som muligt.

FOA mener, det er nødvendigt at kigge nærmere på de forskellige udbudspolitikker og på de krav, som den enkelte kommune vælger at stille til de private virksomheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jan. 2017 - 18:28   04. jan. 2017 - 18:30

Udlicitering

noc@arbejderen.dk