10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU i modvind hos befolkningerne

Nye tal fra Eurobarometer

EU i modvind hos befolkningerne

Et flertal af EU's befolkninger har ikke tillid til EU. Og et stigende antal borgere – heriblandt danskerne – ser pessimistisk på EU's fremtid, viser ny Eurobarometer-undersøgelse, som EU-kommissionen har foretaget.

EU er i modvind blandt befolkningerne.
FOTO: Jennifer Jacquemart/European Union
1 af 1

Et flertal – 54 procent – af borgerne i EU har ikke tillid til EU.

Det viser den seneste Eurobarometer-undersøgelse, en slags meningsmåling blandt borgerne i samtlige 28 EU-lande, som EU-kommissionen får lavet hvert halve år for at tage temperaturen på borgernes syn på EU.

Når EU ikke kan levere varen, kan det aflæses direkte i de her omfattende målinger, som foretages over hele EU.
Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet

Kun 36 procent – mod 40 procent for et år siden – af borgerne har tillid til EU, viser målingen.

Intet tyder på, at borgerne tror på en lysere fremtid for EU. Antallet af EU-borgere, der ser optimistisk på EU's fremtid, er faldet fra 58 procent til 50 procent på et år. Mens antallet af EU-borgere, der ser pessimistisk på EU's fremtid, er steget fra 36 procent til 44 procent.

Danmark er blandt de lande, hvor optimismen er faldet og pessimismen er steget. EU-optimismen er det seneste år faldet med fire procentpoint til 57 procent, og pessismen er steget med tre procentpoint til 39 procent.

Kan ikke levere varen

Når EU ikke kan levere varen, kan det aflæses direkte i de her omfattende målinger, som foretages over hele EU, påpeger Jørgen Goul Andersen overfor Arbejderen.

Han er professor i statskundskab på Aalborg Universitet og har fulgt Eurobarometret i mere end 30 år i forbindelse med sit arbejde med Magtudredningen. Han har forsket i danskernes og europæernes holdning til EU og i den økonomiske krise i Danmark og EU.

– EU har ikke haft en overbevisende performance de seneste år. EU har ikke kunnet sikre økonomisk vækst og velfærd til sine borgere. Eurozonen har stort set stået stille siden 2008 og EU's evne til at komme ud af den økonomiske krise har ikke været god, siger Jørgen Goul Andersen og tilføjer:

– EU har ført en økonomisk politik, der har prioriteret at holde inflationen i ro fremfor at sætte gang i hjulene og skabe jobs ved eksempelvis at sætte gang i infrastruktur-projekter. Samtidig har EU ført en sparepolitik. Det har mange EU-borgere svært ved at forstå. Og så går gassen altså af EU-ballonen.

– Samtidig har EU ikke kunnet håndtere flygtningekrisen. Den kom ud af kontrol. EU kunne ikke finde en fælles løsning og stod magtesløs tilbage, forklarer han.

Sætter fokus på modvind

Måske derfor vil EU-parlamentets informationskontor i Danmark hele år 2017 have fokus på temaet "EU i modvind":

"EU er nemlig i modvind som aldrig før, og det kræver både mod og kreative idéer at holde fanen højt i EU debatten", skriver EU-parlamentets informationskontor i Danmark blandt andet på sin hjemmeside. Derfor vil informationskontoret afholde en række såkaldte events, som skal hjælpe de danske medlemmer af EU-parlamentet til at "få nytænkt dialogen med borgerne".

– Vi vil ikke lade som om det hele bare er i orden. Vi kalder det, hvad det er: EU er i modvind. Der er en krise af dimensioner, vi ikke har set tidligere, forklarer kontorchef hos Europa-Parlamentet i Danmark, Anne Mette Vestergaard til Arbejderen.

– EU's krise er blandt andet kendetegnet ved, at Storbritannien har besluttet at forlade EU og at ungdomsløsheden har bidt sig fast i især Sydeuropa, hvor den i flere lande er over 40 procent. Og så har der været nogle møgsager i kølvandet på flygtningekrisen – herunder flygtninge, der drukner i Middelhavet samt historier om, hvordan EU-landene tager imod flygtningene.

Den 9. januar inviterer kontoret til morgenkaffe og workshop for at samle gode ideer til de danske parlamentarikere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jan. 2017 - 10:00   06. jan. 2017 - 13:55

EU

ml@arbejderen.dk