11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folketinget skal stemme om CETA til marts

Beslutningsforslag på vej

Folketinget skal stemme om CETA til marts

Normalt er det EU-kommissionen, som forhandler handelsaftaler på vegne af EU, men på grund af pres fra medlemslandene, skal CETA igennem Folketinget.

Lovforslaget om CETA ventes at blive fremsat af udenrigsminister Anders Samuelsen i løbet af marts.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der er endnu ikke sat præcis dato for afstemningen i Folketinget om CETA, handels og investeringsaftalen mellem EU og Canada. Men lovforslaget ventes at blive fremsat af udenrigsminister Anders Samuelsen i løbet af marts, oplyser Udenrigsministeriet til Arbejderen.

Der tegner sig dog allerede nu et flertal for adftalen i Folketinget. Både Socialdemokraterne, Radikale, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er for aftalen. Kun Enhedslisten, SF og Alternativet er imod.

Advokat Georg Lett har udarbejdet et 16 sider langt notat, der fastslår, at CETA-aftalen afgiver suverænitet. Han mener, at den derfor kun kan vedtages med 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning. Den tolkning afvises dog af Justitsministeriets jurister.

>>LÆS OGSÅ: Advokat varsler folkeafstemning om handelsaftaler

Faktisk skulle Folketinget slet ikke have taget stilling til aftalen. Normalt er det EU-kommissionen, som forhandler handelsaftaler på vegne af EU, hvorefter de vedtages af EU-rådet og EU-parlamentet.

Men på grund af pres fra medlemslandene, er CETA blevet kategoriseret som en "blandet aftale", hvor både EU og medlemsstaterne har kompetence. Det betyder, at 38 nationale og regionale parlamenter i EU kan tage stilling til dele af aftalen, hvis de ønsker det. Alle EU’s medlemslande skal stemme for aftalen, før hele aftalen kan træde i kraft.

EU-systemet har dog for længst underskrevet CETA-aftalen. Det skete søndag den 30. oktober på et EU-topmøde i Bruxelles mellem den canadiske premierminister Justin Trudeau, EU's præsident Donald Tusk og formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker.

To dage forinden havde EU-Rådet vedtaget, at dele af aftalen kunne underskrives med Canada, og dele af aftalen kunne træde midlertidigt i kraft.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2017 - 10:07   19. jan. 2017 - 13:42

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA