19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Næste udliciteringsbølge kan ramme daginstitutioner

Pres for privatisering

Næste udliciteringsbølge kan ramme daginstitutioner

Regeringens krav om bindende måltal for udlicitering vil presse kommunerne til at udlicitere på børneområdet, forudser FOA-formand.

Arkivfoto
FOTO: Bille
1 af 1

Vi var ikke kommet mange dage ind i 2017, før der kom melding om årets første konkurs i en privat daginstitution. 

Hver gang skal de kommunalt ansatte træde til og feje op efter de private firmaer.
Dennis Kristensen, FOA

Børnehaven Naturfidusen i Randers Kommune blev begæret konkurs, fordi de seks fastansatte og tilknyttede vikarer ikke havde fået løn for december. 

Med kort varsel måtte kommunen finde alternativ pasning til de 38 børn fra Naturfidusen.

Det er langt fra den første konkurs blandt private daginstitutioner. I perioden 2011 til og med 2016 er 46 private daginstitutioner gået konkurs, viser en opgørelse fra fagforbundet BUPL.

Vækst i private institutioner

I 2005 vedtog Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative en lov, der forpligter kommunerne til at give alle kvalificerede private leverandører adgang til at etablere og drive daginstitution.

Det er ikke muligt at afvise private med henvisning til, at der allerede er rigelig kapacitet på de offentlige institutioner.

Samtidig blev der indført gunstige rammer for de kommunale tilskud til de private daginstitutioner, og det blev muligt at trække et eventuelt overskud ud af institutionerne.

Efterfølgende kom der en kraftig vækst i antallet af private daginstitutioner. Mens godt 6800 børn i 2007 gik i en privat daginstitution var antallet over 18.100 i 2015 ifølge tal fra Danmarks Statistik.

 FOA oplever problemer problemer med, at mange af de private daginstitutioner ikke har overenskomst. Det betyder typisk en lavere løn og ingen eller en langt ringere pensionsordning.

Med VLAK-regeringens beslutning om at genindføre tvungne måltal for, hvor meget kommunerne skal udlicitere, vil vi opleve en endnu større privatisering på børneområdet og en deraf følgende voksende konkursbølge, forudser FOA-formand Dennis Kristensen.

– Pilen peger på børneområdet, som det næste store område, kommunerne bliver nødsaget til at konkurrenceudsætte i stor stil, siger Dennis Kristensen.

Loven er gjort klar

Lovgrundlaget er allerede lagt til rette. I 2011 vedtog Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance en lov, der gør det muligt for kommunerne at udlicitere driften af daginstitutioner. Indtil videre har den stort set ikke været brugt. Men det mener FOA-formanden, vil ændre sig nu.

Han henviser til, at kommunerne allerede har udliciteret store dele af det tekniske område med rengøring, kantiner og det grønne område. 

Af andre større områder er der ældreplejen, folkeskolerne og børnepasningen.

– På skoleområdet er der en lang tradition for friskoler og et helt særligt regelsæt. Her er ikke mulighed for at konkurrenceudsætte i stor skala, konstaterer Dennis Kristensen.

Og en stor del af ældreområdet er allerede overtaget af private firmaer. Det er sket gennem frit-valgsordningen, som VK-regeringen indførte i 2004, samt den ændring af Serviceloven, som Thorning-regeringen fik gennemført i 2013. 

Her blev det lettere at sende større dele af ældreplejen i udbud. Det skabte langt bedre muligheder for de private plejefirmaer.

– Tilbage står børnepasningen, som det område, hvor der kan komme et nyt marked for de private firmaer, konstaterer Dennis Kristensen.

Han er dybt bekymret over udviklingen. 

Efter ændringen af Serviceloven er der sket en voldsom vækst i antallet af private plejefirmaer, der er gået konkurs. Fra 2006 frem til lovens ikrafttræden 1. april 2013 var der i alt seks konkurser blandt private plejefirmaer, mens der efterfølgende er registreret ikke mindre end 36 konkurser frem til i dag. 

Tallene stammer fra FOA's konkursindeks.

Ressourcespild

De mange konkurser i ældreplejen har indtil videre ramt over 11.600 ældre, der uden varsel pludselig har mistet deres sædvanlige hjemmehjælp, med alt hvad det betyder af utryghed og bekymring.

– Hver gang er det de kommunalt ansatte, der skal træde til og feje op efter de private firmaer. Det betyder, at kommunerne konstant skal have et beredskab, der står på spring til at træde til. Det er spild af ressourcer, konstaterer Dennis Kristensen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2017 - 08:01   20. jan. 2017 - 08:10

Privatisering

ur@arbejderen.dk
Privatisering

Det vil VLAK-regeringen blandt andet gennemføre:

  • Øget udlicitering af offentlige opgaver. Der skal genindføres obligatoriske måltal for, hvor meget kommuner, regioner og staten skal udlicitere.
  • Fritvalgs-ordninger på flere områder blandt andet hjemmesygepleje, madservice og plejehjemsplads.
  • Mere togdrift skal sendes i udbud.
  • Privatisere statslige selskaber. I første omgang TV2.
  • Liberalisere forsyningssektoren.
  • Åbne for private universiteter og andre private uddannelsesinstitutioner.
  • Øge tilskud til friskoler.
  • Udlicitere mere drift af statslige skove og sælge statslige campingpladser.

Kilde: Regeringsgrundlaget "For et friere, rigere og mere trygt Danmark".