En af typografforbundets mest markante skikkelser, Dan Lundrup, døde den 27. april 2017, tre måneder efter lægerne gav ham dødsdommen. Uhelbredelig kræft i bugspytkirtlen, lød diagnosen på. Dan var afklaret med udsigten til at dø. Hans humoristiske tilgang til livet blev fastholdt. Og det gjorde hans indignation og vrede også, for eksempel når sundhedsvæsnet ikke behandlede ham ordentligt og respektfuldt. Så fik de det at vide, så det kunne forstås.
Så sent som 10. januar i år havde jeg den fornøjelse at servere frokost for Dan i et lille selskab, hvor også Lasse Frisch og Poul Kent deltog.
»Hold kæft, hvor ser du godt ud, du har godt nok tabt dig«, sagde en af kollegerne.
»Det er sgu desværre ikke med vilje, jeg går til en række undersøgelser, og jeg er bange for, det er noget skidt«, var Dans bemærkning.
Han spiste væsentligt mindre, end han normalt gjorde, og han drak stort set ikke alkohol. Men han var morsom og interessant som altid. De gamle historier blev fortalt med en glød, der ikke var mindre end tidligere. Og som os andre sad han ved frokostbordet i syv timer. Han var kommet med toget fra Nykøbing Falster og tog også toget tilbage. Og det er altså blot tre en halv måned siden.
Et par uger efter modtog jeg en sms, som han indledte med ordene: »Nu blev det så min tur«. hvorefter han usentimentalt fortalte om diagnosen. »Hils alle dem jeg kender«, sluttede han. Og det gør jeg så nu.
Dan Lundrup var en fagforeningskæmpe af de store. Han stod for en aktivistisk linje, hvor der ikke blev taget så meget hensyn til, om en konflikt var overenskomststridig eller ej. Han kom med en faglig baggrund som tillidsmand på Berlingske Tidende og blev også næstformand for BT-Klubben.
Han blev i 1970 valgt som faglig sekretær i typografernes københavnsafdeling. Siden blev han organisationssekretær i typografforbundet. Her var hans ansvarsområde at overenskomstdække de såkaldte piratvirksomheder (grafiske virksomheder uden overenskomst), som der blev mange flere af fra 70’erne. I 1982 blev han formand for typografforbundets magtfulde københavnsafdeling.
Ved dannelsen af Grafisk Forbund i 1993 blev han faggruppeformand for typograferne. En post han forlod med udgangen af 1996 på grund af sygdom. En sygdom, han i øvrigt hurtigt fik bugt med efter han fratrådte arbejdsmarkedet og flyttede tilbage til sin fødeby Nykøbing Falster.
Dan havde også en flot politisk karriere som mangeårigt medlem af DKP's centralkomité og forretningsudvalg. Han repræsenterede blandt andet DKP i Radiorådet.
Som ung var Dan en dygtig og succesrig jazzmusiker. Han spillede blandt andet med Ole »Fessor«, Leif Sylvester Petersen og Jesper Thilo – ofte i Nyhavn. Han spillede trommer og vaskebræt. Og med vaskebrættet og hans karakteristiske hæse stemme har han underholdt kolleger og kammerater i snesevis af år efter han stoppede sin musikkarriere.
Dan Lundrup skrev i 2002 bogen »Hensigten helliger midlet« om den urimelige behandling Dansk Typograf-Forbund fik under 1981-konflikten, og her lagde han ikke fingre imellem i forhold til LO's rolle.
I 2008 skrev han bogen »De satans typografer«. Der er en velskrevet, personlig erindringsbog om hans tid som musiker, kommunist og fagforeningsmand. Herudover har han skrevet en lang række småbøger, som er udgivet af museet »Det gamle Trykkeri« i Nakskov, som han var tilknyttet i mange år, mens han var pensionist. De handler blandt andet om Nakskovs værtshuse og om mange kendisser, der kom fra Nakskov. Dem skrev Dan små biografier om.
Han efterlader sig fire voksne sønner fra to ægteskaber.
Dan Lundrup levede et rigt og meningsfyld liv. Han var en stridsmand. Og han var morsom at være sammen med. Trist at han ikke er mere. Men det er en rigdom at have kendt et sådant menneske.
Æret være Dan Lundrups minde.
Bisættelsen foregår under private former.
Mindearrangement for Dan Lundrup, der nylig døde i en alder af 78 år. Familie, kolleger, kammerater og andre, som Dan kom tæt på i hans aktive liv, inviteres til mindearrangement fredag den 5. maj klokken 14:30 til 16:30 i HK Hovedstaden (den runde sal), Svend Aukens Plads 11, København. Repræsentanter for familien, det politiske liv og Dansk Typograf-Forbund holder mindetaler. Janne Lærkedahl synger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278