18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen folkeafstemning om CETA

Flertal afviser forslag

Ingen folkeafstemning om CETA

Det vil sende et "kedeligt" signal til EU, hvis den danske befolkning afviser CETA-aftalen, lyder Udenrigsministerens afvisning af en vejledende folkeafstemning om handelsaftale.

I tirsdags afviste et flertal i Folketinget at udskrive en vejledende folkeafstemning om CETA.
FOTO: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
1 af 1

Danskerne får ikke mulighed for at stemme om den kontroversielle handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada, den såkaldte CETA-aftale, som Folketinget er i fuld gang med at vedtage.

 Vi er ikke trygge ved CETA-aftalens kapitler om forbrugerbeskyttelse, miljø og arbejdstagerrettigheder.
Rasmus Nordqvist, Alternativet

I tirsdags afviste samtlige Folketingets partier nemlig et forslag fra Enhedslisten og Alternativet om, at afholde en vejledende folkeafstemning om CETA-aftalen.

– Vi ser hverken et juridisk eller et politisk behov for at afholde en folkeafstemning om CETA, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen og fortsatte:

– EU har i årtier indgået handelsaftaler, hvoraf ingen har været bragt til folkeafstemning. Jeg ser ingen grund til at ændre på denne praksis. Det ville sende et meget kedeligt signal til EU og vores samhandelspartnere, hvis Danmark ændrer kurs og bidrager til at sætte spørgsmålstegn ved frihandelsdagsordenen og de klare fordele, den indeholder for os alle, lød afvisningen.

Den mest vedtrækkende aftale

Enhedslisten og Alternativet sammenligner CETA-aftalen med EU's Indre Marked, som danskerne stemte om i 1986.

– Det her handler ikke om at bekrige vækst. Det handler om, hvilken form for vækst vi vil have. Vi er ikke trygge ved CETA-aftalens kapitler om forbrugerbeskyttelse, miljø og arbejdstagerrettigheder, argumenterede Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist.

Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard påpegede, at CETA er den mest vidtrækkende handelsaftale, som EU har færdigforhandlet med et tredjeland, når det gælder liberaliseringer af service og beskyttelse af investeringer:

– CETA omfatter et vidtgående reguleringssamarbejde. En harmoniseringsproces af standarder og regler indenfor fødevarer, kemikalier og så videre. Det har en enorm betydning for vores fremtid. Man kan mene, CETA er positiv eller negativ. Men det er vigtigt, at der er folkelig opbakning til den her slags store aftaler, som alle er enige om får stor betydning.

Uenighed om suverænitet

Forslaget om en vejldende folkeafstemning var stillet i erkendelse af, at der ikke er enighed blandt jurister om, hvorvidt CETA-aftalen afgiver suverænitet og derfor kun kan vedtages af enten 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning.

LÆS OGSÅ: Advokat varsler folkeafstemning om handelsaftaler

Ifølge Justitsministeriets jurister afgiver CETA ikke suverænitet. Men en af landets førende advokater i internationale tvister om handel, Georg Lett, har udarbejdet et 16 sider langt notat, der fastslår, at CETA-aftalen afgiver suverænitet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2017 - 14:59   04. maj. 2017 - 14:58

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA