16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Støjberg er ligeglad med kritik fra Europarådet

Racismekomité kritiserer Danmark

Støjberg er ligeglad med kritik fra Europarådet

Europarådets racismekomité beklager, at den danske regering har strammet reglerne for familiesammenføringer og kommer med 24 henstillinger til Danmark.

Udlændingeminister Inger Støjberg lytter ikke til kritik.
FOTO: Nikolai Linares/Scanpix
1 af 1

Det holder ikke Inger Støjberg vågen om natten, at Europarådets racismekomité (ECRI) har udsendt en rapport om Danmark, som indeholder ikke mindre end 24 henstillinger til den danske regering.

Vi kommer ikke til at ændre så meget som et komma på grund af komitéens anbefalinger.
Inger Støjberg, udlændingeminister

– Vi kommer ikke til at ændre så meget som et komma på grund af komitéens anbefalinger. Jeg er lodret uenig i deres budskab, som er fuldstændig forfejlet. De sidder som konger uden land og kloger sig på, hvilken politik vi skal føre. Derfor kommer vi overhovedet ikke til at rette ind efter det, siger udlændingeminister Inger Støjberg.

Europarådet holder øje med demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine 47 medlemslande, heriblandt Danmark.

>> Læs hele rapporten fra ECRI 

Racismekomitéen kritiserer blandt andet regeringen for at have strammet reglerne for familiesammenføringer, så flygtninge på midlertidig beskyttelse må vente i tre år, før de kan blive genforenet med deres familie.

– De nye regler øger risikoen for, at mindreårige bliver adskilt fra deres familier på ubestemt tid, og gør dem sårbare overfor menneskehandel og seksuelt misbrug, siger Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

Ventetid skader flygtninge

Institut for Menneskerettigheder er enig i Racismekomitéens kritik.

– Det er eksempelvis også børn, der må vente i flere år på at blive sammenført med deres mor og far. Tre år er rigtig lang tid ikke at være sammen med sin familie. Flygtningene er ofte skadet og er er flygtet fra menneskeretskrænkelser. De er hårdt psykisk presset på grund af den langvarige adskillelse fra deres familie. Adskillelsen gør dem endnu mere utrygge, fordi de ikke ved, hvad der sker med deres familie, siger vicedirektør hos Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck, til Arbejderen.

– Stramningerne har altså medført en stor belastning belastning for de her mennesker, der i forvejen er meget sårbare. Den lange ventetid og uvisheden risikerer at skade flygtningene endnu mere, og det gør det sværere for dem efterfølgende at finde fodfæste i Danmark, blive integreret og få et velfungerende liv.

Smykkelov og integrationsydelse

Europarådets racismekomité kritiserer også regeringens såkaldte smykkelov for at føre til stigmatisering af asylansøgere.

"ECRI henstiller til de danske myndigheder, at de ophører med at konfiskere kontanter og smykker hos asylansøgere", skriver racismekomitéen blandt andet i sin 51 sider lange rapport om Danmark.

Men også denne opfordring afviser ministeren at følge.

– Jeg er fuldstændig lodret uenig med kritikken. I Danmark har vi et princip om, at kan man forsørge sig selv, så skal man forsørge sig selv. Det gælder selvfølgelig også de asylansøgere, der kommer til Danmark. Vi tilbageholder de værdigenstande, man måtte have. Hvis man ikke får asyl, så får man dem selvfølgelig tilbage, siger Inger Støjberg.

Regeringen bliver også kritiseret for at have indført den særligt lave integrationsydelse til flygtninge. Racismekomitéen konstaterer, at der har været en vidtgående international kritik af, at den lave integrationsydelse modvirker integration og resulterer i, at sårbare grupper vil være henvist til et liv i fattigdom.

Regeringen bør sikre, at integrationsydelsen er så høj, at den sikrer, at flygtninge kan blive integreret i det danske samfund, hedder det blandt andet i rapporten.

Endelig påpeger rapporten, at der stadig er problemer med hadefulde ytringer i Danmark – især over for muslimer. Racismekomitéen mener også, at racismeparagraffen skal ændres, så det står mere klart, at det er forbudt at diskriminere på grund af sprog og nationalitet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2017 - 07:28   18. maj. 2017 - 14:07

Racisme

ml@arbejderen.dk
Racisme-rapport om Danmark

Europarådets racismekomité offentliggjorde i maj 2017 sin femte rapport om Danmark. Heri opfordres den danske regering til, at:

  • Gennemføre en omfattende reform af de stramme familiesammenføringsregler.

  • Sikrer at integrationsydelsen er så høj, at den sikrer, at flygtninge kan blive integreret i det danske samfund.

  • Ophøre med at konfiskere asylansøgeres kontanter og smykker.

  • Ændre racismeparagraffen, så det står klart, at det er forbudt at diskriminere på grund af sprog og nationalitet.

  • Fordømme alle former for racistiske udtalelser, da der stadig erproblemer med hadefulde ytringer – især over for muslimer. 

  • I alt indeholder rapporten 24 henstillinger til Danmark.

>> Læs hele rapporten