Bevar DONG på statens hænder
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Bevar DONG på statens hænder
DONG har solgt "sin" olie- og gasforretning, lød meddelelsen i onsdags.
Formelt set er det rigtigt. Men den forretning, der sælges, var jo oprindelig "vores", og 15 procent af produktionen kommer fra den danske undergrund.
Som samfund er det vigtigt, at vi fortsat har et statsejet energiselskab, hvor danske borgere kan få demokratisk indflydelse.
DONG, som oprindelig hed Dansk Naturgas, blev grundlagt af den danske stat i 1972. Selskabet var skabt til at skulle eje og drive den danske energiforsyning.
Det er dog en del år siden, regeringen forlod denne strategi – på trods af, at energiforsyningen er en fundamental del af samfundets infrastruktur, som burde bevares på statens hænder.
Tilbage i 2004 – i forbindelse med EU-liberaliseringen af energimarkedet – besluttede VK-regeringen sammen med Socialdemokraterne, SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, at DONG skulle børsnoteres og derefter sælges.
Både børsnotering og salg blev dog sat foreløbig i bero, efter at statens rådgivere var kommet frem til, at staten ville tabe på et salg på grund af den måde, koncessionerne til Nordsøens olie og gas var skruet sammen.
Siden har skiftende regeringer arbejdet systematisk på at trimme DONG til salg. En del af denne proces var at oprette Nordsøfonden i 2005, som fik overdraget Nordsøkoncessionerne. Og i juni sidste år kom DONG endelig på Børsen.
Fra nu af har DONG, Dansk Olie og Naturgas, hverken olie eller naturgas længere. I stedet har DONG Energy en strategi om at blive en globalt førende virksomhed med fokus på udvikling af havvindmølleparker.
Triminingen af DONG betyder sandsynligvis, at salgsprisen stiger. Men det er en udvikling, som vi både som forbugere og samfund taber på. Hensynet til de private aktionærer vil stille større krav til overskuddet i DONG. Al erfaring viser, at det betyder højere priser. Det samme sker, hvis DONG ender med at blive fuldt privatiseret.
Som samfund er det vigtigt, at vi fortsat har et statsejet energiselskab, hvor danske borgere kan få demokratisk indflydelse. Derfor bør Dong bevares på statens hænder.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...