22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-topmøde vil censurere internettet

Regeringsledere samles i Bruxelles

EU-topmøde vil censurere internettet

Ytringer der, ifølge EU, opildner til vold, had eller terror, skal automatisk fjernes fra internettet, lyder et af beslutningsforslagene til EU-topmødet, der løber af stablen i dag og i morgen.

EU's topmøde i dag og i morgen sætter kursen mod mere overvågning og censur af sociale medier og internettjenester.
FOTO: Bax Lindhardt/Scanpix
1 af 1

Sociale medier skal udvikle ny teknologi, der gør det muligt automatisk at fjerne ethvert indhold, der – ifølge EU – opildner til vold, had eller terror. 

Sådan lyder en af de i alt 16 konkrete konklusioner, som EU's stats- og regeringsledere ventes at vedtage på EU-topmødet i dag og i morgen.

Jeg håber, at vi bliver enige om at lancerer et fælles samarbejde indenfor forsvaret.
Donald Tusk, EU's præsident

Dokumenterne op til topmødet holdes hemmelige for offentligheden. De er dog blevet lækket til netavisen EUobserver.

Udover at presse på for ny overvågningsteknologi til internettet og de sociale medier, har store lande som Tyskland og Frankrig foreslået at indføre bøder til internetfirmaer, der ikke hurtigt nok fjerner stødende indhold, som borgerne lægger op.

Det er ikke kun på nettet, at det skal gøres lettere at holde øje med EU-borgerne. Topmødet vil også bane vejen for ny lovgivning, der åbner op for en ny, central EU-søgeportal, de gør det muligt for politimyndighederne i EU-landene at søge i adskellige databaser med bare ét enkelt klik ved hjælp af borgernes fingeraftryk.

Støtte til våbenindustrien

Et andet punkt på dagsordenen er støtte til våbenindustrien. EU-topmødet opfordrer medlemslandenes stats- og regeringschefer til hurtigt at godkende et Udviklingsprogram for Den Europæiske Forsvarsindustri. Udviklingsprogrammet går ud på at bruge EU-borgernes skattekroner på at styrke EU's våbenindustri.

Programmet er en del af EU's nyoprettede militære forskningsfond, som Arbejderen beskrev tidligere på måneden.

EU-kommissionen lægger op til at give EU's våbenfirmaer 11 milliarder kroner årligt fra år 2021. Støtten skal starte allerede i år og blive større og større.

Topmødet opfordrer medlemslandene til indenfor tre måneder at komme med forslag til fælles EU-udviklingsprojekter, som våbenindustrien kan udvikle og producere. Det kan eksempelvis være droner eller satellitter.

– Jeg håber, at vi bliver enige om at lancerer et fælles samarbejde indenfor Forsvaret. Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt med ambitiøse forpligtelser fra medlemslandene - lige fra projekter, der udvikler vores forsvarskapaciteter til mere krævende opgaver som militære operationer, siger EU's præsident Donald Tusk forud for topmødet. 

Mere end 110.000 borgere fra hele Europa har skrevet under på European Network Against Arms Trade (ENAAT) protest mod EU's planer om milliardstøtte til våbenindustrien og til oprustning.

Afviste flygtninge skal ud

EU-topmødet lægger også op til at øge presset på lande, især i Afrika, for at få dem til at tage imod afviste asylansøgere. EU vil også intensivere træningen og støtten til den libyske kystvagt for at forhindre flygtninge i at nå Italiens kyst.

Amnesty International har tidligere advaret EU mod at indgå aftaler med Libyen, fordi der sker massive overgreb mod flygtninge og migranter i de libyske flygtningelejre.

Brexit er ikke på dagsordenen, men efter middagen torsdag orienterer EU's præsident Donald Tusk om, hvordan det går med forhandlingerne med Storbritannien. Herudover skal lederne godkende de proceduremæssige ordninger for flytning af de EU-agenturer, der i øjeblikket ligger i Storbritannien.

EU's topmøder afholdes fire gange om året. Det er på EU-topmøderne, at EU's stats- og regeringsledere fastlægger EU's overordnede retningslinjer og træffer beslutninger indenfor særlige områder som udenrigs- og sikkerhedspolitik og koordinering af landenes finanspolitik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2017 - 08:45   22. jun. 2017 - 12:30

EU-topmøde

ml@arbejderen.dk