30 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Venter på regn

Blogs

Anders Seneca Bang
kommunikationsmedarbejder hos UFF-Humana
Kandidat i journalistik og internationale udviklingsstudier fra RU i 2014
Blogindlæg af Anders Seneca Bang
fre. 14. jul - 2017
tor. 12. jan - 2017
søn. 09. okt - 2016
fre. 03. jun - 2016

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 14. juli, 2017, 08:15:30

Venter på regn

Gennem regnvåde juni sukkede vi efter sol, og nu viser det notorisk vægelsindede danske sommervejr sig endelig fra sin bedste side. Men mens vi traskede i vandpytter og bad om skyfri himmel, gik bønderne i Vestafrika og ventede på regnen, der kommer senere og senere.

Juni måned bød på flere skybrud på disse breddegrader, og DMI’s beregninger viser, at der faldt cirka halvanden gang så meget regn måneden igennem som gennemsnittet for måneden de sidste ti år. 94 millimeter er det blevet til, den næstvådeste juni i ti år.

Vi måblive ved med at presse på for at klimaforandringerne altid er øverst på dagsordenen.

I det lille vestafrikanske land Guinea-Bissau, hvor vores organisation støtter fattige bønders fødevaresikkerhed, er der for meget sol og for lidt regn. Her har juni været skuffende. Tidligere strakte regntiden sig over seks måneder, fra midt i maj til midt i november.

Regnen udebliver

Klimaforandringer har de sidste år allerede spist en måned i hver ende, så bønderne har nu vænnet sig til, at regnen burde komme i slutningen af juni eller måske endda først i juli, intensivere i august og september og så runde af i oktober.

Igen i år var juni næsten ovre, før det begyndte at regne på markerne i Oio-regionen. Ligesom vi her til lands fik skybrud de sidste dage i juni, var det også først i den sidste uge, at himlen åbnede sig over Guinea-Bissau. Nu håber bønderne, at regnen bliver ved længe nok i den anden ende.

UFF-Humana har længe støttet 2600 fattige bønder gennem projektet Farmers’ Clubs. Bønderne organiserer sig i fællesskaber, hvor de deltager i undervisning omkring bedre landbrugsmetoder, hygiejne og økonomi. Samtidig arbejder de hårdt for at kunne modstå klimaforandringerne, der allerede rammer dem.

De arbejder blandt andet med afgrødediversificering og er blevet introduceret til nye typer afgrøder, der bedre kan klare sig med mindre vand, nu når regnmængden bliver mindre. Bønderne er derfor begyndt at dyrke cassava, majs, sorghum og små hårdføre rissorter. De dyrker et væld af grøntsager og frugter, fra bønner til aubergine og vandmelon for at sikre sig næring og vitaminer.

I fællesskab anlægger de kompostbunker, der sikrer næring til afgrøderne på deres små marker, og de har arbejdet sammen om at grave landsbybrøndene dybere og fore dem med cement for at sikre vand i de tørre perioder.

Alligevel er det ikke sikkert, at bønderne kan regne med at producere mad nok til hele året, når nu regntiden har ændret sig så meget.

Kan mangle mad i månedsvis

En af lederne i Farmers’ Clubs-projektet anslår, at bønderne kan risikere at mangle mad i tre-fire måneder i år. Der er heldigvis ikke tale om decideret hungersnød, men manglende fødevaresikkerhed, hvilket er slemt nok. Det betyder, at bønderne og deres familier har brug for hjælp fra Guinea-Bissaus regering eller internationale donorer. Så de håber, at regnen fortsætter.

Ligesom det meste andet her i verden er regnen ikke retfærdigt fordelt, og vi kan desværre ikke sende junis regnskyer til Vestafrika. I stedet må vi blive ved med at presse på for at klimaforandringerne altid er øverst på dagsordenen.