Justitsminister Søren Pape vil forbyde unge dømt for bandekriminalitet, at komme i bestemte områder.
Sådan lyder et de i alt 12 forslag i den bandepakke, som justitsministeren fremlagde fredag eftermiddag på et pressemøde.
Det er meget udansk at sætte militæret ind til at løse civilopgaver. Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen.
Claus Oxfeldt, Politiforbundet
Det såkaldte opholdsforbud skal som udgangspunkt omfatte den eller de kommuner, hvor en dømts rocker- eller bandeaktiviteter har fundet sted. Hvis opholdsforbuddet overtrædes, risikerer bandemedlemmet fængsel i op til to år.
Politiet kan dog give tilladelse til, at den unge får lov til at komme ind i sit gamle område, hvis vedkommende skal opereres på et hospital, begrave et familiemedlem eller til og fra en lufthavn, skriver Justitsministeriet.
Den nye bandepakke sikrer også mere overvågningsudstyr til politiet som droner, kameraer og overvågningskøretøjer. Herudover vil ministeren skærpe straffen for hærværk mod overvågningskameraer i boligområder, og hæve straffen for trusler mod vidner. Der lægges samtidigt op til øget brug af anonyme vidner.
Ministeren vil ansætte 25 ekstra overvågnings-specialister i politiet med særlig ekspertise i behandling af digitale spor og 25 personer, som skal arbejde med forebyggende indsats i udsatte boligområder.
Militær på gaden
Herudover har Søren Pape bedt Rigsadvokaten og Rigspolitiet vurdere, om grupperingen Loyal To Familia kan opløses ved dom. Og ministeren har bedt Rigspolitiet og militæret vurdere, hvordan soldater kan sendes på gaden og dermed frigøre betjente.
Justitsministeren ønskede på pressemødet ikke at svare på, om soldaterne skal være bevæbnede og kunne anholde borgere.
Dansk Politiforbund tager skarpt afstand fra regeringens forslag om at bruge militæret til politiopgaver.
– Jeg er rystet. Det er meget udansk at sætte militæret ind til at løse civilopgaver. Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen, og derfor er jeg noget overrasket over, at man vælger at bruge militæret til at løse nogle politiopgaver, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt på Politiforbundets hjemmeside.
Børnefamilier skal betale
De konservative har tidligere foreslået at sænke den kriminelle lavalder. I dag vil ministeren ikke kommentere på, om den kriminelle lavalder skal sænkes.
– Vi kommer med et udspil på hele ungdomskriminalitetsområdet til efteråret. Jeg vil ikke gå ind i enkeltelementer, lød det fra minsteren på pressemødet.
De 12 initiativer i den nye bandepakke koster 60 millioner kroner årligt. Initiativerne – som blandt andet indebærer mere overvågningsudstyr til politiet – bliver finansieret ved at skære i børne- og ungeydelse samt børnetilskuddet.
Fremover skal man have boet eller arbejdet i Danmark i seks år (mod to år i dag) indenfor de sidste ti år for at få børne- og ungeydelse samt børnetilskud.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278