29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bandepakke er utilstrækkelig

Lokale beboere efter skyderier

Bandepakke er utilstrækkelig

Der findes ingen snuptagsløsning på bandekonflikten. Det kræver et langt, sejt socialt og lokalt træk, hvis der skal dæmmes op for skyderier og bander, mener aktive lokale borgere.

Mandag aften mødte flere hundrede borgere op på Nørrebro i København for at vise, at gaderne i Nørrebro tilhører beboerne – og ikke banderne.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
1 af 1

Justitsministerens millioner til mere overvågning, flere politifolk og skærpede straffe løser ikke problemerne med bander og skyderier i København.

Sådan lyder vurderingen fra flere beboere i de københavnske bydele, der er hårdest ramt.

En af dem er Anders Sørensen, spidskandidat for Liste R i København, som Kommunistisk Parti og KPiD står bag. Han bor i det københavnske Nordvest-kvartér, hvor der har været flere skyderier. Der er blevet skudt med automatvåben foran den skole, hans to børn går på, og politiet har ledt efter våben på skolens legeplads midt i skoletiden.

Det kræver en bred vifte af initiativer, hvis vi skal dæmme op for bander og skyderier. 
Anders Sørensen, spidskandidat for Liste R

– Der findes ingen snuptagsløsninger. Det kræver en bred vifte af initiativer, hvis vi skal dæmme op for bander og skyderier. Unge - både i og udenfor banderne - skal have et alternativ til kriminalitet. Det handler om at sikre uddannelse, praktikpladser og job til alle unge, siger Anders Sørensen til Arbejderen.

Og så handler det om at tænke anderledes, når det gælder fritidstilbud til de unge.

– De nuværende fritidstilbud er for firkantede, og så bliver gaderne alternativet. De unge skal inddrages meget mere. De skal have ansvar og mulighed for at skabe deres egne rammer. Vi skal opdrage de unge til at tage ansvar for fællesskabet, og det kræver, at de bliver mødt med tillid i stedet for mistillid og visitationer, uddyber Anders Sørensen.

Han understreger, at det i Nordvest-kvarteret i København også i høj grad handler om at opprioritere indsatsen for at skabe trygge fælles byrum.

– Det handler om at skabe liv og opholdssteder i gaderne. Eksempelvis sikre, at der er lys og bænke. I dag er der dårlig belysning og meget tæt bebygget i store dele af kvarteret. Det giver små, mørke gader, hvor der er plads til lyssky aktiviteter. Og så bør politiet opprioritere arbejdet med at finde frem til de økonomiske bagmænd, som helt sikkert ikke bor i ghetto-områderne, siger Anders Sørensen.

Skærpede straffe virker ikke

Advokat Thorkild Høyer mæglede under rockerkrigen i 1994 til 1997. Han mener også, at justitsministerens bandepakke er utilstrækkelig:

– Jeg savner forslag om at styrke indsatsen for at stoppe konflikterne. Hvad med inddragelse af lokalsamfundene, forældrene, familierne og trossamfundende? Det er en typisk Konservativ pakke med overdreven vægt på straf. De Konservative burde spørge sig selv, hvorfor skudepisoderne fortsætter trods tidligere skærpelser. Svaret er, at de ikke virker.

Mandag aften mødte flere hundrede københavnere op på Nørrebro i København, hvor de tændte fakler for at vise, at gaderne i Nørrebro tilhører beboerne – og ikke banderne.

Ø klar med bandepakke

– Der er ved at gå selvsving i forslag, som justitsministerens bandepakke med øget straf og mere overvågning, der optrapper konflikten i stedet for at løse den. Derfor arbejder Enhedslisten på en bandepakke, som vi vil offentliggøre i næste uge, siger Ninna Hedeager Olsen til Arbejderen.

Hun bor selv på Nørrebro og er spidskandidat for Enhedslisten ved kommunalvalget. Som Anders Sørensen peger hun på nødvendigheden af at skabe alternative fællesskaber for de unge. 

– Vi har faktisk en del initiativer allerede, som vi ved virker. Dem skal vi udbygge. De lokale klubber i de områder, hvor banderne er, gør et kæmpe forebyggende arbejde. Det skal vi have mere af. Flere klubber efterspørger mere personale. Så kan de holde længere åbent. Klubberne skal ikke kun have aftenåbent én dag om ugen. Det er jo om aftenen, de unge har brug for klubben, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen.

Siden den 12. juni har der været 27 skyderier i København. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2017 - 15:50   16. aug. 2017 - 14:00

Bandepakke

ml@arbejderen.dk
Bandepakke III

Justitsminister Søren Pape fremlagde i marts 2017 bandepakke III, der:

  • Ansætter 25 ekstra digitale overvågnings-specialister i politiet

  • Ansætter 25 ekstra i politiet til forebyggende arbejde i udsatte områder

  • Beder rigspolitichefen og forsvarschefen skal komme med bud på, hvordan militæret udføre politiarbejde som eksempelvis bevogtning

  • Styrker indsatsen mod bander i fængsler

  • Opretter en mobil nærpolitistation på Nørrebro i København

  • Skærper straffen for trusler mod vidner og hærværk mod overvågningskameraer

  • Øger brugen af anonyme vidner og vidneforklaringer via videolink

  • Giver mere overvågningsudstyr til politiet, som droner, kameraer og overvågningskøretøjer. Herudover oprettes en pulje til indkøb af overvågningsteknologi

  • Kriminaliserer brug af skudsikre veste i det offentlige rum

  • Undersøger muligheden for at opløse Loyal to Familia

  • Undersøger mulighederne for at udvise rocker- og bandemedlemmer